

De generatietheorie | Aart Bontekoning

Stop de versuffing! Dat is kort gesteld de generatietheorie van onderzoeker Aart Bontekoning, die de afgelopen jaren onderzoek deed bij ABN Amro, Atos, Grolsch, Hogeschool Gent, Kuijpers Installaties, USG People, Ziekenhuis Amstelland en tientallen andere organisaties. Bontekoning bijt het spits af tijdens het Executive Council Diner op 31 maart in het Miele Experience Centre in Vianen. Voor een zaal met zo’n 35 belangstellenden fileert hij soepel en met humor de kwaliteiten en valkuilen van de protestgeneratie (1940-1955), verbindende generatie X (1955-1970), pragmatische generatie (1970-1985) en authentieke generatie (1985-2000).





Conflicten tussen generaties, en misverstanden door verschillen in communicatiestijlen, zijn van alle tijden. Maar juist in deze tijd kunnen organisaties het zich niet meer permitteren om talent te verspillen. Alle kwaliteiten van alle generaties zijn keihard nodig. Bontekoning: “Oude besluitvorming op nieuwe technologie? Dat lukt echt niet. Organisaties met een verouderde cultuur kunnen eigentijdse ICT niet benutten. Ze zullen hun organisatiecultuur moeten updaten, qua gedragspatronen, waardepatronen en denkpatronen. Iedere generatie heeft zijn kracht. Die moet je ondersteunen. Dan wordt diversiteit van een beperking ineens een heel groot voordeel.”
Diversiteit maakt organisaties energiek, zoals talloze wetenschappelijke onderzoeken bewijzen. In het Miele Experience Centre breekt Bontekoning een lans voor bedrijven die diversiteit benutten, met bedrijfsculturen waarin co-creatie de norm is, wordt samengewerkt, mensen positieve feedback (en credits) krijgen, talent wordt gewaardeerd en beloond en medewerkers door dienende leiders worden gesterkt in hun gezamenlijke doel. Weg strikte regels! Weg starre procedures! Leve de eigen verantwoordelijkheid! Leve de zelfsturende teams!

