


The Business of design
Tobias Gollwitzer | SAP SE
Inspirerend is ook het betoog van Tobias Gollwitzer van SAP over the business of design. “Design thinking leidt tot waardecreatie”, aldus Gollwitzer, die de Forrester IT Survey 2013 en praktijkvoorbeelden bij Siemens, Mercedes-AMG en Coca-Cola erbij haalt om zijn stelling te onderbouwen. Hij toont flitsende productinnovaties om te laten zien dat SAP het ERP-stadium inmiddels compleet is ontgroeid. SAP gaat over platformen en apps, innovatie en vernieuwing. De SAP-technologie stelt klanten in staat te innoveren. En design thinking helpt daarbij, betoogt Gollwitzer.



Design thinking is een creatief proces om originele oplossingen voor de eindgebruiker te bedenken. Het is een manier van denken om nieuwe technologische mogelijkheden te onderzoeken. In het creatieve proces kijk je verder dan je eigen industrie. Je verbreedt je horizon om tot innovaties te komen die voor de eindgebruiker waarde opleveren. Een actueel voorbeeld? SAP en Philips leveren 91.000 connected lantaarnpalen aan Buenos Aires, dat een smart city wil worden en HANA heeft ontdekt. Iedere afzonderlijke lantaarnpaal is op afstand in- en uit te schakelen. Ook is de lichtsterkte regelbaar. Dankzij real-time en predictive analytics kan de stad de verlichting lokaal aanpassen aan omstandigheden en behoeftes.
Gollwitzer rijgt de praktijkvoorbeelden aan elkaar. Hij vertelt over de productie van sportwagens bij Mercedes-AMG (een merk van Mercedes-Benz). Mercedes-AMG gebruikt SAP HANA voor IT-oplossingen. Het bedrijf werkt met multifunctionele teams die design thinking gebruiken voor softwareontwikkeling. Multifunctioneel is bij Mercedes-AMG ook echt multifunctioneel: controllers, engineers, kwaliteitsmanagers, mensen van procurement en productieafdelingen werken aan gezamenlijke doelen. Sabina Hreljic, IT-consultant bij Mercedes-AMG in een videoboodschap: “Design thinking is voor ons een heel effectieve methode, zeker als het doel niet direct duidelijk is en veel businesspartners meedoen. Wij werken in cycli van vier weken, zodat de businesspartners snel resultaten zien van onze softwareontwikkeling. Met scrum en agile kunnen we het proces sturen.”

