SAP Leonardo

Mensen, dingen en business op een intelligente manier met elkaar verbinden
72% van de CEO’s denkt dat de komende drie jaar bepalender voor hun bedrijfstak zal zijn dan de afgelopen vijftig jaar. Slechts 5% van hen heeft het idee dat ze de digitale ontwikkelingen weten om te zetten in concurrentievoordeel. Hoe kunt u als regulier bedrijf snel innoveren en digitaliseren? Hoe past u deze vernieuwingen toe in uw organisatie? Waar begint u mee en waar vindt u voorbeelden?

Interview Hans de Labije • Tekst Jon van Hoofwijk
Robert Eijpe is Strategic Enterprise Architect for SAP en SAP Consultant bij consultancybureau NL for Business (NL4B). Daarnaast is Robert SAP mentor en aktief als externe trainer for SAP en heeft hij samen met zijn NL4B collega's de nieuwe SAP training 'UX401 Design-led Development for SAP BUILD' voor SAP ontwikkeld. Robert is actief binnen de VNSG en heeft in de loop der jaren een reputatie opgebouwd als thought leader in zijn vakgebied. Met hem praten we over de fase waarin de digitale transformatie zich momenteel bevindt, en de uitdagingen die dit voor organisaties met zich meebrengt.
Hersenen vervangen door computers
“De eerste fase van de digitale revolutie was het automatiseren van bedrijfsprocessen en administratieve processen,” begint Robert Eijpe zijn betoog. “Met de komst van ERP brak de tweede fase aan: die van integratie van deze processen. Internet luidde de derde fase in. Eenmaal vergevorderd zette deze nieuwe technologie branches volledig op zijn kop met geheel nieuwe bedrijfsmodellen, denk bijvoorbeeld aan Uber en Airbnb. Het ging niet langer meer alleen om interne informatie, maar ook om informatie over de markt die steeds transparanter werd: wat willen klanten, wat doen de concurrenten? Die externe factoren bleken aanzienlijk veel meer invloed te hebben dan de interne factoren. In de vierde fase van de digitale revolutie gaan apparaten informatie met elkaar delen, en gaan deze apparaten ook zelf beslissingen nemen.”
Automative decision making
“In de huidige fase van de digitale revolutie gaan we onze hersenen steeds vaker en meer vervangen door computers. Organisaties doen er goed aan om te inventariseren welke bedrijfsprocessen in de hoofden van mensen zitten, en zich af te vragen welke daarvan vervangen kunnen worden door intelligente machines. Vroeger stuurden alleen mensen machines aan. Denk aan de auto die je zelf bedient. De bestuurder leert via zijn zingtuigen (Zie ik iemand plotseling de weg oversteken, zodat ik moet remmen?) en door ervaring (Bij een voetbalveldje voor kinderen is de kans groter dat er iemand plotseling de weg oprent). Bij een zelfrijdende auto vervangen sensors dus onze menselijke zintuigen, machine learning vervangt onze menselijke ervaringen, in dit geval onze rijervaring. De zelfrijdende en zelflerende auto wordt daarmee steeds meer een robot: Machines Machine Learning = Robotics. Een van de voordelen van robots is dat ze meer aankunnen dan wij. Mensen kunnen in het algemeen beslissingen nemen op basis van maximaal zeven tot elf variabelen. Als je dat allemaal automatiseert, kun je veel meer variabelen en veel meer verschillende soorten data bij een beslissing betrekken. Met het SAP Leonardo-platform, in combinatie met het SAP Cloud Platform (of on premise op het SAP HANA Platform) kun je dit soort uitdagingen in realtime het hoofd bieden.”
Kosten, kwaliteit, volume, efficiency
“Organisaties doen er goed aan om te inventariseren welke bedrijfsprocessen in de hoofden van mensen zitten, en zich af te vragen welke daarvan vervangen kunnen worden door intelligente machines (robots). Volgens ons zijn vier factoren van belang: kosten, kwaliteit, volume, efficiency. Een simpel voorbeeld: als ik één gat wil graven in mijn tuin om één plant te plaatsen, dan kan ik dat beter zelf met een schop doen. Het heeft geen zin om hiervoor een intelligente graafmachine te huren of aan te schaffen, die voor veel geld door mijn tuin rijdt en een gat graaft. Wanneer ik een heel bos ga aanplanten, pakt deze afweging uiteraard heel anders uit. Iets soortgelijks geldt voor data. Als je weinig data hebt, kun je vaak uit de voeten met de gebruikelijke hulpmiddelen. We gaan echter – heel snel - naar een tijd toe, waarin we steeds grotere hoeveelheden data over de markt en de context nodig hebben om de concurrentie voor te blijven. Daarvoor is het een voorwaarde om mensen, dingen en de business op een intelligente manier met elkaar te verbinden en dit is precies wat SAP hoopt te bereiken met S/HANA en SAP Leonaro portfolio,” aldus Robert Eijpe.

SAP Leonardo
SAP Leonardo is een verzameling software en diensten die organisaties kunnen gebruiken om digitale transformatieapplicaties te ontwikkelen. SAP Leonardo is een platform, maar kunnen de verschillende software en diensten ook afzonderlijk worden ingezet. Met SAP Leonardo kunnen organisaties gemakkelijk gebruikmaken van de laatste innovaties op het gebied van Analytics, Machine Learning, Internet of Things, Big Data, Data Intelligence, Design Thinking, Blockchain, enzovoorts. SAP Leonardo koppelt al deze vernieuwingen aan bestaande systemen, zodat alle onderdelen en aspecten van de organisatie innoveren.

Een eenvoudig voorbeeld
Heeft u weleens online ijsjes gekocht, waarbij u zich zorgen maakte of uw ijsjes niet allang gesmolten zijn voordat ze worden bezorgd? De leverancier, bijv. een retailer, maakt zich hier uiteraard ook zorgen over, zeker gezien de flinterdunne marge op ijsjes. Omdat steeds meer mensen hun boodschappen online willen kopen, gaan steeds meer retailers hun producten digitaal verkopen. SAP Leonardo zorg ervoor dat klanten tevreden en loyaal blijven tijdens deze digitale transitie. Internet of Things (IoT)-oplossingen monitoren het proces, om te kijken of er geen storingen zijn en om zodoende kostbare voedselverspilling te voorkomen. Ze gebruiken realtime verzendinformatie om de bezorging te optimaliseren. Met als resultaat dat de ijsjes bevroren bij u aankomen!
https://www.sap.com/netherlands/products/leonardo.html?url_id=ctabutton-nl-icon-leonardo

NL for Business
Sinds 2001 is NL for Business (NL4B) een toonaangevend consultancybureau dat kennis en kunde rondom SAP-oplossingen hoog in het vaandel heeft staan. Vaste klanten, inclusief SAP zelf, maken al meer dan tien jaar gebruik van de dienstverlening van NL4B. Tevens levert NL4B al jarenlang regelmatig docenten op het gebied van SAP innovaties aan SAP Education in Nederland, België en Engeland. NL4B is actief binnen de SAP Community en regelmatig te vinden bij SAP en de VNSG. NL4B wordt gewaardeerd om zijn ervaring en specialistische kennis van bestaande en nieuwe SAP-ontwikkelingen. Op uitnodiging van het hoofdkantoor is NL4B regelmatig bij SAP in Walldorf te vinden, om bijgepraat te worden over de nieuwste ontwikkelingen. Naast de traditionele SAP ontwikkelaars, heeft NL4B design coaches, specialisten en ontwikkelaars in huis op het gebied van SAP Fiori, S/HANA en Leonardo om bedrijven te helpen bij hun digitale transformatie met SAP software. Onder de noemers EasyRun, EasyBuild en EasyLearn biedt NL4B zijn dienstverlening aan om het gebruik van innovatieve SAP oplossingen te versnellen.
http://nl4b.com/