000000
Kennis uitwisselen is boeiender dan ooit


000000000000
000000
Dineren, kennis uitwisselen en luisteren naar presentaties, dat is de beproefde formule van het Executive Council Diner. Op 20 april vond de jongste editie plaats. In dit verslag leest u de highlights. Een verhaal over het precedent van een Britse rechtszaak, de bouw van een Harley Davidson in recordtempo en wat u kunt leren van beroepsmilitairen in oorlogsgebied.
000000
000000
Peter van Uhm

Als een ‘generaal buiten dienst’ spreekt, dan wordt er geluisterd. Zo was het ook tijdens het Executive Council Diner op donderdag 20 april. De VNSG had niemand minder dan Peter van Uhm weten te strikken, van 2005 tot 2008 Commandant der Landstrijdkrachten en in april 2008 de opvolger van Dick Berlijn als Commandant der Strijdkrachten. Van Uhm’s termijn eindigde op 28 juni 2012. Sindsdien vervult hij allerlei maatschappelijke functies. Hij schreef het boek ‘Ik koos het wapen’ en wordt gevraagd voor lezingen.


In het Miele Experience Center sprak Van Uhm een zaal met IT-executives toe. Zijn analogie tussen het leger en het bedrijfsleven was treffend en zijn verhaal over teambuilding, tegenslag en doorzettingsvermogen sneed hout. Van Uhm: “Kennis delen spreekt mij als militair enorm aan. In mijn vak gaat het over leven en dood. Als er slachtoffers vallen, en jij hebt iets niet ingebracht terwijl je dat wel had kunnen doen, neem je dat mee voor de rest van je leven. Daarom nam ik mijn mensen altijd mee in de voorbereiding en het bedenken van plannen. Bij mij moesten ze tegenspreken want het gaat niet om gelijk. Het gaat om het beste resultaat. En daarna? Na het eerste schot gaat het altijd anders dan gepland en telt alleen nog de unity of effort, de eenheid van inspanning in de juiste richting.”
Tekst Ton Verheijen • Fotografie Doroté van der Heijden
Storytelling
Van Uhm was een van de sprekers tijdens het Executive Council Diner. Deze keer was ook SAP-evangelist Tom Raftery uitgenodigd. Raftery gaf een boeiend betoog over Internet of Things. Verder gaven Jan-Willem van der Meere en Rob van der Marck van de VNSG de laatste stand van zaken weer omtrent licenties en indirect gebruik van SAP-producten. En tussendoor werd er een vorkje geprikt. De koks in het Miele Experience Center hadden wederom een fijn menu samengesteld.

Terug naar Van Uhm en het delen van kennis. Dat is een kunst apart. Ook in het bedrijfsleven, waar nieuwe inzichten te vaak als geheime troefkaarten voor eigen borst worden gehouden. Gemiste kans! De generaal buiten dienst gelooft in “de kracht van storytelling”. Van Uhm: “Laat mensen zelf vertellen hoe ze dingen hebben aangepakt en ervaren, en wat ze hebben geleerd. Dat is veel krachtiger dan als de baas het vertelt. Ik merkte dat in Afghanistan. Als mensen op een missie waren geweest, en daarover gingen vertellen, zat de zaal altijd vol, en stonden mensen in de gang te wachten tot er een plekje vrij kwam. Ervaringen en geleerde lessen deel je met de hele organisatie. Mensen die dat niet doen, moeten daarop worden aangesproken. En dáár zijn we in Nederland niet goed in.”

Ja-knikkers
Volgens Van Uhm zijn er twee soorten leidinggevenden: managers en leiders. “Een manager doet de dingen goed, een leider doet de goede dingen. Een manager geeft mensen opleiding, een leider vormt ze naar de normen en waarden van de organisatie. Een manager motiveert het hoofd, een leider inspireert het hart. Soldaten ruiken dat. En medewerkers in de ICT-sector hebben diezelfde sensor. Ze voelen feilloos aan hoe de leidinggevende in de wedstrijd zit. Nou, bij mij draaide het om eerlijkheid en duidelijkheid, naar mezelf toe en naar de mensen toe. Voor blindelings vertrouwen. Anders kom je nooit goed uit die hinderlaag.”

Verantwoordelijkheid nemen voor mensen is niet niks aldus Van Uhm, die op een handige manier contact legde met de zaal en zo nu en dan een listig vraagje afvuurde: “Wie delegeert hier verantwoordelijkheid? Ik tel de vingers. Nee? Ja? De ja-zeggers zitten fout. Verantwoordelijkheid delegeer je niet. Je gééft het. Delegeren is: ‘Als het fout gaat moet je niet bij mij zijn.’ Dat heeft met schuld te maken, niet met verantwoordelijkheid. In Afghanistan heb ik me niet schuldig gevoeld, wel verantwoordelijk. De baas neemt verantwoordelijkheid, ook als het fout gaat.” En vervolgens was er gelegenheid om de generaal buiten dienst vragen te stellen. Over schuld. Over cybersecurity. Over Trump. Van Uhm: “Die verzamelt ja-knikkers om zich heen. Levensgevaarlijk! Trump heeft mensen nodig die hem tegenspreken.”

Cool stuff
In het vervolg van de avond, tijdens de maaltijd en in de breakout-sessies, bleef de voormalige Commandant der Strijdkrachten vertellen over zijn ervaringen in Afghanistan en gul strooien met adviezen aan iedereen die daar belangstelling voor had. Zoals deze: “Zullen we afspreken dat je opstaat zodra je in slaap dreigt te vallen?” Slaapverwekkend was het trouwens geen moment in het Miele Experience Center. Neem nou Tom Raftery, evangelist van SAP op het vlak van Internet of Things. “My job is to tell about the cool stuff.” Cool was het.
000000
Tom Raftery

Raftery: “SAP steekt de komende vier jaar 2 miljard euro in IoT en SAP Leonardo is onze tool die dingen, mensen en processen aan elkaar gaat koppelen. Daaruit zullen langzaam maar zeker nieuwe producten, diensten, bedrijfsprocessen en businessmodellen ontstaan. Zie het als een proces waar we organisaties in meenemen, want mensen komen natuurlijk niet naar me toe met de vraag ‘Can I have an IoT, please?’. Ze vragen om tevreden klanten, snellere levering of optimalisatie van hun bedrijfsprocessen en IoT kan een rol spelen voor hun producten, bedrijfsmiddelen, infrastructuur, mensen, markten en applicaties.”

Predictive maintenance
Wat er volgde van Raftery was een overtuigend betoog over ‘sneller’, ‘beter’, ‘goedkoper’ en ‘slimmer’ werken met predictive maintenance. Ofwel: voorspellen, optimaliseren en besparen. Het regende praktijkvoorbeelden. Zo reduceert Harley Davidson de tijd voor het bouwen van een motor van 21 dagen naar 6 uur door de tools van SAP te gebruiken. TrenItalia steekt 50 miljoen euro in IoT en voorspellende sensoren om jaarlijks tot 130 miljoen euro te besparen op onderhoudskosten. De tractors van John Deere worden volgepropt met sensoren en gaan daardoor een doorslaggevende rol spelen in het anticiperen op weersomstandigheden, irrigatie en bemesting van land en het ideale moment om nieuwe gewassen te poten. Raftery: “Niet als er een zware storm op komst is.”

En dan nu de quizvraag. Hoeveel handdoeken en hoeveel liter zeep zijn nodig in een voetbalstadion met 50.000 toeschouwers? Het juiste antwoord is een kwestie van sensoring volgens SAP-evangelist Tom Raftery. Hagleitner past het toe in dit vakgebied. Verder kwamen BMW, Toyota, CAT en Samsung ter sprake. De lijst met gebruikers wordt steeds langer. IoT wordt steeds breder ingezet voor predictive maintenace, slimme verlichting, optimaliseren van fabrieken, verbeteren van logistieke processen, track and trace en tal van andere toepassingen. Raftery: “IoT is set to take off. Over tien jaar bestaat de term Internet of Things helemaal niet meer omdat simpelweg alles met het internet verbonden zal zijn. ”
000000
Indirect gebruik
Volgens Raftery zal de combinatie van sensoren, cloud-based services en analytics de komende tien jaar een revolutie ontketenen in tal van vakgebieden en sectoren. Hogere opbrengsten en lagere kosten in de landbouw. Meer efficiency en veiligheid door autonome voertuigen in transport en logistiek. Besparing op geld en tijd door het voorspellen van incidenten in de gezondheidszorg. En zo verder.

Na het betoog van Raftery en een uitstekend hoofdgerecht was het de beurt aan Jan-Willem van der Meere en Rob van der Marck van de VNSG, die inzoomden op indirect gebruik van SAP-producten. Daarover bestaat nog steeds een hoop onduidelijkheid. Van der Marck: “Klanten willen echt wel betalen voor de SAP-producten die ze gebruiken. Het probleem is de onduidelijkheid. Wij willen verrassingen zoveel mogelijk voorkomen door de kennis onder VNSG-leden te vergroten en door het gesprek met SAP aan te gaan.”

Diageo-case
De Diageo-case kwam ter sprake. In februari van dit jaar heeft een Britse rechtbank SAP UK in het gelijk gesteld in een rechtszaak tegen het bedrijf Diageo. De zaak ging over het betalen van licenties voor indirect gebruik van SAP via non-SAP software. Philip Adams van de SAP User Group UK & Ireland zei daarover tegen Computer Weekly: “Deze zaak laat de groeiende bezorgdheid zien over indirect gebruik, een onderwerp dat we tijdens de jaarlijks conferentie in november ook al hebben geagendeerd voor meer eenduidigheid van SAP over wat indirect gebruik inhoudt. Wij hebben onze leden aangeraden alert en zorgvuldig te zijn.”

Hoe bepaalt u wat indirect gebruik is? Daarvoor gaven Van der Marck en Van der Meere een aantal praktische handreikingen. Onderzoek RFC-interfaces, niet-dialoog gebruikertypes en alle gebruikte web portal-oplossingen. Zorg voor meer begrip van alle datastromen via interfaces en processen via IDocs, XML en PI. En onderzoek het gebruik van third party-software. Van der Marck en SUGEN (SAP User Group Executive Network) voeren momenteel gesprekken met SAP. Van der Marck: “Het zijn vertrouwelijke gesprekken. Wat ik kan zeggen is dat we in ieder geval blij zijn met de dialoog, want dat is bij lang niet alle software-leveranciers gebruikelijk. Onze boodschap aan VNSG-leden? Bekijk in je contract welke informatie je met SAP moet delen. Probeer de benodigde duidelijkheid zoveel mogelijk zelf te creëren en wacht niet op SAP. Als je goed je huiswerk doet, kun je veel geld besparen.”
000000
  • 000000


    Juni 2017
  • 000000


    VOORwoord
    2
  • 000000

    Groei vergt re-design van rollen
    3
  • 000000
    Standaardiseren
    van SAP in de olie-
    en gasindustrie
    5
  • 000000

    Advertentie
    KPMG
    6
  • 000000

    Security met
    stip bovenaan
    7
  • 000000

    GRC wordt steeds belangrijker
    8
  • 000000
    Scan op kwetsbaarheden
    notes scheelt
    veel tijd
    9
  • 000000

    Vraag het
    aan SAP
    10
  • 000000

    Advertentie
    IDEO
    11
  • 000000
    Graag meer grip
    op beveiliging in SAP-omgeving
    12
  • 000000

    SAP voor
    studenten
    13
  • 000000

    "Stilte voor
    de storm"
    14
  • 000000
    Connect
    to
    innovate
    15
  • 000000
    Groeispurt ERIKS zorgt voor druk
    op rollouts
    16
  • 000000
    Gemeente
    Utrecht
    goed op weg
    17
  • 000000


    Tips & Tricks
    18
  • 000000

    VNSG Executive Council Dinner
    19
  • 000000


    ZOOM Nexperia
    20
  • 000000
    ‘Dit helpt
    beveiliging op de agenda te krijgen’
    21
  • 000000


    Colofon
menu