De huidige ontwikkelingen in de business vragen om meer analyse van marktontwikkelingen, klantvraag en productieprocessen teneinde de concurrenten voor te blijven. Het is een kwestie van “do or die”. Mede om die reden zet SAP zwaar in op Analytics. Het is dan ook geen toeval dat de naam Analytics is opgenomen in de naam van SAP HANA (High Performance ANalytic Appliance).
Het HANA platform geeft een organisatie real-time toegang tot informatie. Waarbij Analytics de ontdekking, interpretatie en communicatie van betekenisvolle patronen in data mogelijk maakt. Bij deze analyse van data wordt er gebruik gemaakt van statistische methoden en het op wiskundige manier verschaffen van een kwantitatieve basis voor beleidsbeslissingen. De verkregen inzichten van Analytics worden vaak via visualisatie gecommuniceerd en gepresenteerd. Deze nieuwe mogelijkheid van werken heeft impact op de verschillende niveaus binnen de organisatie.
Met behulp van de presentatietechnologie worden medewerkers tijdens hun dagelijkse werkzaamheden in staat gesteld om de juiste beslissingen te nemen. In de praktijk betekent dit veelal een switch tussen het transactionele systeem en het analytische systeem. Door bijvoorbeeld analytics te integreren in het operationele proces krijgen medewerkers real-time toegang tot analytische informatie op het moment dat zij deze nodig hebben.
De vraag waarmee iedere organisatie worstelt is of het HANA platform het juiste is voor hun organisatie? Elk bedrijf dat SAP als centraal informatieplatform gebruikt zou bezig moeten zijn met dit vraagstuk. Dit omdat het een fundament gaat vormen voor een nieuw IT-systeem en de daaraan gerelateerde bedrijfsvoering.

Pieter Fransen