SAP Productstrategie voor Analytics
000000000000
000000
SVP Analytics Stefan Sigg schetst roadmap voor de toekomst
000000
Interview & Tekst: Jon Hoofwijk

Afgelopen november gaf Stefan Sigg, Senior Vice President Analytics, op het hoofdkantoor van SAP in Duitsland een presentatie over de SAP-productstrategie voor Analytics. Deelnemers aan deze bijeenkomst waren leden van het internationale SAP User Group Executive Network (SUGEN). Namens Nederland was uiteraard de VNSG aanwezig. Jan-Willem van der Meere, bestuurslid van de VNSG en Corporate IT Manager bij Lamb Weston/Meijer, woonde de presentatie bij. Met hem praten we over de nieuwste roadmap en over onder andere de positionering van het nieuwe BW/4HANA in het totaal van oplossingen voor Analytics.
Stefan Sigg begon zijn presentatie in Walldorf met de huidige verwachtingen ten aanzien van moderne Analytics. Wat verwachten het bedrijfsleven in het algemeen en leidinggevenden in het bijzonder van Analytics? Wat zijn de behoeften vanuit het oogpunt van IT? En wat is tegenwoordig het nut van business intelligence in het algemeen? Business intelligence lijkt steeds meer een commodity te worden.

Invalshoek
Vanuit een business-invalshoek is Analytics te karakteriseren met trefwoorden als agile, samenwerking, self service en eenvoud. Managers zullen daarbij denken aan kostenefficiëntie, decision support en corporate performance management. Vanuit een IT-invalshoek gaat het om begrippen als consistentie, nauwkeurigheid, veiligheid en supportmogelijkheden. Wat is business intelligence eigenlijk? Volgens Stefan Sigg heeft de businesskant de meest uitgesproken ideeën over wat dit zou moeten zijn. Sigg stelt dat business intelligence zich steeds meer ontwikkelt in de richting van ‘Bring your own business intelligence’, omdat gebruikers standaardisatie hebben opgegeven. Hier ligt dé belangrijkste uitdaging voor architecten. Daarnaast is er een duidelijke trend van data consumeren en vergelijken naar veranderen en plannen met data. Anders gezegd: de traditionele business intelligence gaat steeds meer over in planning. Hetzelfde geldt voor een andere extra dimensie van Analytics: die van voorspellen en lerende machines (artificiële intelligentie).

Wat blijft en wat komt eraan?
Als we SAP de vraag stellen ‘Wat blijft en wat komt eraan?’ dan is het antwoord steevast dat dit in de cloud beslist zal worden. Grofweg wordt de toekomst gedragen door twee pijlers. De go-to-oplossing voor Analytics is SAP BusinessObjects Cloud met SAP Digital Boardroom als belangrijk onderdeel. De go-to oplossing voor data warehouse is SAP BW/4 HANA. De eerste is Software-as-a-Service (SaaS) in de publieke cloud; de tweede kan on-premise worden ingezet of met een private cloud zoals SAP HANA Enterprise Cloud (HEC), Amazon Web Services (AWS), et cetera. Deze weg voorwaarts is te beschouwen als een scheiding tussen SAP BusinessObjects Cloud voor de front end en SAP BW/4HANA aan de back end.

Huidige aanbod
Naast deze go-to-oplossingen blijft het huidige aanbod gehandhaafd en zal dit aanbod ook duurzaam en innovatief verder ontwikkeld worden, zo krijgen we tijdens de presentatie van Sigg te horen. Als business intelligence-platform aan de front end zal er nog steeds SAP BusinessObjects Enterprise zijn. Deze oplossing kan zowel on-premise draaien als in de cloud met HEC, AWS, et cetera. SAP Business Warehouse zal blijven bestaan als data warehouse aan de back end en kan op elke database draaien en tevens op HANA. Het kan ook worden ondersteund in een cloudversie met behulp van HEC, AWS, et cetera.

Planning
Als we inzoomen op planning leven er vragen over in hoeverre de SAP Analytics portfolio en de roadmap ervan overeenkomsten of overlappen hebben met de roadmap van Business Planning & Consolidation (BPC) en Integrated Business Planning (IBP). Stefan Sigg legt het als volgt uit: hoewel gebruikers met SAP BusinessObject Cloud de capaciteiten hebben voor planningen en voorspellingen, kunnen deze functionaliteiten niet de sterkere en rijkere functionaliteiten van BPC of IBP vervangen. De planningfunctionaliteit in SAP BusinessObjects Cloud is veeleer bedoeld om te concurreren met oplossingen zoals Anaplan. Het is een alternatief voor (pre-) planning of, anders verwoord, detached planning. Deze (pre-)planning kan vervolgens voor verdere verwerking worden overgebracht naar BPC en IBP.

Voor de hand liggende keuze
Een van de belangrijkste redenen waarom BW/4 HANA werd ontwikkeld, ligt in het feit dat nieuwe Business Warehouse-installaties tegenwoordig allemaal op HANA plaatsvinden. Het was dus een voor de hand liggende keuze om BW/4 HANA op de markt te brengen. De belangrijkste ontwerpbeginselen van BW/4 HANA zijn eenvoud en openheid, een moderne gebruikerservaring en goede prestaties. Wanneer we kijken naar de eenvoud en openheid, dan zien we dit terug in de vereenvoudigde datastructuren en vereenvoudigde dataconnectors. Had het klassieke Business Warehouse nog negen datastructuren, in BW/4 HANA zijn dat er slechts drie. Een soortgelijk verhaal geldt voor de dataconnectors: in het klassieke Business Warehouse waren er negen, tegenover twee in BW/4 HANA.

Hoe te komen tot BW/4 HANA?
Aan het einde van de presentatie ging Stefan Sigg in op de drie opties om tot SAP BW/4 HANA te komen. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op https://open.sap.com/courses/bw4h1. Binnenkort zullen BW/4 HANA en BPC beschikbaar zijn in de vorm van een public cloud-oplossing. Het is nu al mogelijk om zowel BPC als BW/4 HANA met AWS, Azure en HEC te gebruiken.
000000
Meer informatie over producten voor Analytics
000000
Jan-Willem van der Meere
BW/4 HANA
Met de introductie van BusinessObjects Cloud had SAP een front end-toepassing op de markt gebracht. Een Business Warehouse-systeem voor meer transformatiekracht, meerdere bronnen en historisch perspectief ontbrak echter nog in de portfolio van SAP. Samen met Amazon AWS heeft SAP vervolgens aan een cloud data warehousing-omgeving gewerkt: SAP BW/4HANA. Hiermee komt SAP zijn belofte na van een cloud first-strategie. Behalve S/4HANA is er nu ook BW/4HANA dat kan samenwerken met S/4HANA. Tot de voordelen behoren onder meer beter en gemakkelijker historisch rapporteren en het ontsluiten van andere bronnen. Dat laatste kan tevens door andere datawarehouses in het landschap op afstand te benaderen zonder dat de data doorgeladen hoeft te worden. SAP heeft ook een on-premise-versie van BW/4HANA.
Reacties op de nieuwste roadmap voor Analytics
Na afloop van de presentatie van Stefan Sigg vroegen we een van de toehoorders, Jan-Willem van der Meere, naar zijn reactie op de nieuwste roadmap voor Analytics. “Het was een krachtige presentatie. SAP heeft een heel heldere, uitgekristalliseerde roadmap opgesteld. Hiermee begeleidt SAP zijn gebruikers beter. Vroeger presenteerde SAP vijf oplossingen in een roadmap, nu zijn er dat nog maar twee. Ik hoop dat deze benadering de nieuwe template wordt voor de hele portfolio van SAP. Gebruikers zijn in mijn ogen gebaat bij duidelijkheid, advies en meer begeleiding. Toch zou ik ook nog graag de gedetailleerde roadmap achter deze presentatie willen zien. Vooral voor huidige Analytics-gebruikers is het belangrijk om te weten waar het omslagpunt ligt om over te stappen naar de cloud. Ook zou ik willen weten wat de houdbaarheidsdatum is. BW/4 HANA is eind vorig jaar pas gelanceerd; je kunt je afvragen ‘What’s next?’. We zien nu al dat cloudontwikkelingen een kwartaalcyclus hebben, voor on premise is dat een jaar.”

Migratie
“Een van de onderwerpen waar na afloop van de presentatie van Stefan Sigg vragen over werd gesteld, had betrekking op de migratie,” vertelt Jan-Willem van der Meere. “SAP heeft goed nagedacht over de migratie; ze werken aan verschillende migratiepaden. Voor de technische migratie hebben ze al drie scenario’s gepresenteerd. De realiteit is echter complexer dan alleen het technische aspect: elke invulling is anders. Wat zijn de benefits ten opzichte van de migratiekosten, en niet te vergeten de ongoing kosten? Wat is de total cost of ownership en wat de return on investment? Het is niet de goedkoopste oplossing dus wil ik weten of deze oplossing ook leidt tot meer flexibiliteit, betere inzichten, et cetera. Dat zijn de vragen die de boardmembers binnen het bedrijf waarvoor ik werk, mij zullen stellen als ik met een migratievoorstel kom.”

Tempo van innovaties
“Een andere vraag had betrekking op de strategie voor de aansluiting op niet-SAP data. Stefan Sigg verzekerde zijn publiek dat dit tot de top-3-prioriteiten behoort. Ook waren er vragen over de houdbaarheid van het huidige aanbod. Er werd nogmaals bevestigd dat de ontwikkelingen voor de on-premise-versies blijven doorgaan. Momenteel is de verhouding ongeveer 50-50 als het gaat om het aantal ontwikkelaars dat erbij is betrokken. Of dat in de toekomst ook zo blijft, is natuurlijk twijfelachtig. Sterker nog, we merken nu al dat het tempo van innovaties voor SAP BusinessObjects in de cloud sneller gaat dan die on-premise,” aldus Jan-Willem van der Meere.

Jan-Willem van der Meere is VNSG-bestuurslid en Corporate IT Manager bij Lamb Weston/Meijer

Meer informatie over SAP BW/4HANA
  • 000000
    Cover Fiori-dashboard
    1
  • 000000
    VOORwoord
    2
  • 000000
    SAP Product-strategie
    3
  • 000000
    Self Service BI
    4
  • 000000
    Advertentie JUGO
    5
  • 000000
    BAM creëert meer grip
    6
  • 000000
    Tips & Tricks
    7
  • 000000
    Compass Group kijkt vooruit
    8
  • 000000
    Advertentie Ensior
    9
  • 000000
    Trespa
    10
  • 000000
    Van Analytics naar superintelligentie
    11
  • 000000
    Sanoma
    & Fiori
    12
  • 000000
    Simple Analytics
    13
  • 000000
    Alliander
    14
  • 000000
    Mammoet
    15
  • 000000
    Advertentie IDEO
    16
  • 000000
    ZOOM ifm electronic
    17
  • 000000
    University Alliances
    18
  • 000000
    Jaarverslag 2016
    19
  • 000000
    Advertentie Connect to Innovate
    20
  • 000000
    21
    Volgende keer
  • 22Advertentie IDEO
menu