“Na een zorgvuldige selectieprocedure kozen wij voor BI4SAP Live van Ensior. Het is een compleet out-of-the-box’ BI-platform.”
Compass Group kijkt vooruit met BI4SAP Live
Compass Group is een dochter van de grootste bedrijfscateraar ter wereld. Ze gebruikt SAP en verschillende andere systemen en kon vragen uit de organisatie niet tijdig beantwoorden. Dankzij BI4SAP Live van Ensior beschikt het bedrijf sneller dan ooit over alle inzichten die nodig zijn om efficiënt te opereren en verbeterslagen door te voeren.
Compass Group PLC is wereldwijd marktleider op het gebied van food- en support services. Op de Nederlandse markt opereert Compass Group voor de catering onder andere onder het label Eurest. “Eurest is groot in bedrijfscatering”, vertelt Joris van de Rijt, financieel directeur van Compass Group. “We leveren cateringdiensten aan de overheid, zakelijke markten, industrie, hogescholen en universiteiten, nutsbedrijven en de zorg. Daarnaast leveren we ook steeds meer soft services zoals onderhouds-, receptie- en schoonmaakdiensten.” In Nederland runt de Compass Group zo’n negenhonderd verschillende locaties.

101 datavragen
Van de Rijt geeft leiding aan een team van 25 mensen dat verantwoordelijk is voor finance en IT binnen Compass Group. Hij wil op ieder moment over de juiste cijfers kunnen beschikken. “We hebben 101 verschillende datavragen rondom finance, HR en operations. De antwoorden op die vragen helpen ons om efficiënter en beter te sturen.” Compass Group werkt met een stevig fundament van SAP. Daaromheen gebruikt het bedrijf verschillende andere (niet-SAP) systemen. Om het antwoord op die 101 datavragen te krijgen, waren exports uit meerdere systemen nodig. Vervolgens werden die cijfers handmatig verwerkt met Excel. Dat kon heel tijdrovend zijn. “Sommige klanten willen bijvoorbeeld dat een bepaald percentage van de producten in hun bedrijfsrestaurant duurzaam is.

Om te bepalen of je voldoet aan die eis, moet je een rapportage maken die laat zien wat je allemaal in zo’n bedrijfsrestaurant aanbiedt en hoe duurzaam al die producten zijn. Daarvoor moet je informatie uit allerlei verschillende bronnen combineren. Vroeger kostte het ons behoorlijk wat inspanning om zo’n rapportage samen te stellen.”

Compleet BI-platform
Dat moest anders kunnen. Daarom besloot Compass Group om meer met BI te gaan doen door data uit SAP en alle omringende systemen samen te laten komen in één BI-omgeving. Na een zorgvuldige selectieprocedure koos het bedrijf voor BI4SAP Live van Ensior. Het is een compleet ‘out-of-the-box’ BI-platform. Het biedt inzicht in vrijwel alle SAP ERP-modules en aanpalende systemen. En dat allemaal in één, enkele, overzichtelijke omgeving. Het systeem werd door de consultants helemaal ingericht en rapportages en dashboards werden rondom Compass Groups 25 belangrijkste KPI’s gebouwd. Daarnaast werden acht key-users opgeleid. Na die opleiding konden de mensen van Compass Group hun eigen rapportages bouwen, waar nodig met wat aanvullende hulp.

Vooruitkijken
Van de Rijt kijkt tevreden terug op de uitkomst van het project.
“Er is nu veel meer focus. Informatievragen worden sneller beantwoord. Het bepalen van onze marges is eenvoudiger geworden. We zien in één oogopslag welke tien producten vandaag het beste verkopen. Dat soort informatie is heel waardevol bij het optimaliseren van ons aanbod en het sturen van onze organisatie. Vroeger keken we vooral achterom. Dankzij BI4SAP Live wordt het steeds makkelijker om ook vooruit te kijken.”

Joris van de Rijt