Auteur Janne Marie van Vlastuin
N = 1 is passé. Massa = kassa ook. En met hagel schieten werkt niet meer. Organisaties zijn misschien homogeen maar klanten zeker niet. Er bestaat eigenlijk niet zoiets als ‘de klant’. Organisaties die vanuit zichzelf denken - en dus blind zijn voor hun omgeving - gaan het niet redden. Intern gesteggel kost veel energie. Een organisatie ontleent immers haar bestaansrecht aan de toegevoegde waarde die zij levert aan het systeem waar zij deel van uitmaakt: de buitenwereld. Dit systeem verandert drastisch. Degenen die niet evolueren, houden op met bestaan of leveren hun plek in de keten in. Kleintjes of nieuwkomers nemen juist een sterke positie in. We kennen allemaal de bekende voorbeelden...
Trap die open deur in!
Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen: de transformatie in het digitale tijdperk is geen technologiedingetje. De technologie die beschikbaar is stelt de organisatie in staat in haar eigen omgeving de klant en de markt te begrijpen en te benaderen. Informatie is immers het nieuwe kapitaal en gek genoeg slingert data nog onbeveiligd rond door het hele bedrijf. Dat maakt een organisatie traag, zowel in uitvoering als in besluitvorming. Informatie is de basisvereiste voor overleven en cruciaal om de evolutie richting te geven. Dit lijkt een open deur, maar in de praktijk wordt deze maar zelden ingetrapt.
ICT-projecten bestaan niet
Consumenten zijn individualistischer en beter geïnformeerd dan ooit. Het aantal distributie- en communicatiekanalen is exponentieel gegroeid door alle nieuwe technologie die nog steeds in rap tempo doorontwikkelt. De grootste uitdaging die een organisatie heeft in deze transformatie? De juiste mensen bij elkaar brengen om gezamenlijk de beschikbare technologie correct in te richten en te beheren. Zo leg je een basis om de informatie, die nodig is om je aan deze nieuwe wereld aan te passen, te kunnen ontsluiten. ICT-projecten bestaan dus niet. Het gaat niet om het aankopen van een tooltje dat alle uitdagingen in één keer oplost. Het bedrijf echt consumer centric organiseren is een lange termijn ontwikkelproces. Het draait hierbij vooral om mensen en het doorbreken van conventies. Je doet dit niet tussen de soep en de aardappelen door. Je moet snappen hoe groot het belang is van het optimale samenspel tussen marketing, sales, service en IT en vervolgens daar het juiste model voor ontwerpen.

Bavaria: prachtcase in Ethiopië
Bavaria begrijpt dat de wereld aan het veranderen is en handelt daar ook naar. Het is een innovatief en ondernemend familiebedrijf dat inspeelt op globalisering en zich internationaal versterkt. Er is een 2020 strategie gelanceerd om de lange termijn groei te borgen. Zo heeft Bavaria samen met meer dan 8000 lokale aandeelhouders een brouwerij gebouwd in Ethiopië: Habesha. Het is een prachtig merk met emotie en verbinding. Het stelt de consument in alles echt centraal. En de gehele inrichting klopt: een nieuwe organisatie van nul af aan opgebouwd, ingericht met de kennis van nu.
Bavaria doorbreekt traditionele silo's en heeft de petten van CRM Programmamanager, Informatiemanager en Architect vervangen door een onafhankelijke IT Business Partner Sales & Marketing. Mede aan de hand van de Habesha casus licht ik graag toe welke voordelen dit heeft.
Ik daag je op 4 oktober echt uit anders te denken. En ik zorg ervoor dat je een hoop inspiratie tankt aan de hand van de Habesha casus en grappige analogieën. Tot dan op connect to innovate!


Naam: Janne Marie van Vlastuin
Bedrijf: Bavaria
Functie: IT Businesspartner Sales & Marketing
Titel: Customer experience: van lokaal naar global
Dag: 4 oktober