Feyenoord grote winnaar deze transferperiode

Met het sluiten van de transfermarkt in Nederland maakt Remiqz de sportieve balans op welke clubs het beste hebben gehandeld. Op basis van de definitieve selecties berekenen we de kansen op het kampioenschap, Europees voetbal en het ontlopen degradatie. Dit doen we op basis van de Euro Player Index, de door Remiqz ontwikkelde index voor de kwaliteit van spelers.
Hoogtepunten:
Van de top drie is Feyenoord sportief gezien de winnaar van de transferperiode.
VVV Venlo doet goede zaken in de strijd tegen degradatie.
Eredivisie boet verder aan kwaliteit in door verkoop beste spelers.

De strijd om het kampioenschap
Van de traditionele top drie kan Feyenoord terugblikken op de beste transferperiode. De regerend kampioen heeft het vertrek van belangrijke spelers als Karsdorp (AS Roma), Kongolo (AS Monaco) en Elia (Basaksehir) opgevangen met bewezen Eredivisie-spelers (Diks (Fiorentina, huur), Haps (AZ), Boëtius (FC Basel)). Daarmee zijn de Rotterdammers iets zwakker geworden, maar door de ontwikkelingen bij de concurrentie zien ze hun kansen op titelprolongatie toch stijgen tot ca. 38%.

Dit gaat grotendeels ten koste van de kansen van Ajax. De Amsterdammers zagen onder andere sterkhouders Klaassen (Everton), Sánchez (Tottenham Hotspur) en Traoré (einde huur) vertrekken en hebben gekozen voor onervaren vervangers, zowel van buitenaf als vanuit de eigen jeugdopleiding. Daarmee zijn de kansen om zich tot kampioen te kronen geslonken tot ca. 21%. De toekomst zal uitwijzen of het financiële gewin opweegt tegen de sportieve achteruitgang.

Dit impliceert dat PSV de grootste concurrent van Feyenoord is, hoewel ook de Eindhovenaren kwaliteit hebben ingeleverd met het vertrek van Guardado (Real Betis), Moreno (AS Roma), Pröpper (Brighton Hove & Albion) en Willems (Eintracht Frankfurt). Het lukte PSV niet voor al deze spelers een vervanger te halen, waarmee de kans op de schaal geraamd wordt op ca. 38%. Een spannende strijd lijkt dus gegarandeerd.

Als naaste uitdager heeft FC Utrecht zich prima weten te weren. Zij hebben kwalitatief gezien een nagenoeg gelijkwaardige selectie en door de verzwakking bij de traditionele top-3 zijn de kansen op kampioenschap gestegen tot ca. 3%.

De strijd tegen degradatie
Traditiegetrouw behoren de promovendi VVV Venlo en NAC Breda tot de degradatiekandidaten. VVV Venlo is er echter in geslaagd een Eredivisie-waardige selectie neer te zetten door de sterkhouders van het kampioenselftal van vorig seizoen aan te vullen met goede spelers als Unnerstall (Fortuna Düsseldorf), Tissoudali (Le Havre, huur) en Thy (Werder Bremen, huur). De kans dat de Limburgers direct degraderen is daarmee verkleind tot ca. 6%. NAC Breda profiteert van de samenwerking met Manchester City en ontloopt directe degradatie met een kans van ca. 73%.

Logischerwijs gaat dit ten koste van andere clubs. Met name Roda JC en Willem II hebben veel spelers zien vertrekken dat het degradatiespook dreigt, terwijl ook Sparta Rotterdam de selectie niet heeft weten te versterken. Opvallend is verder de leegloop van FC Twente. De kampioen van 2010 kende vorig seizoen geen problemen om onderin weg te blijven met dank aan enkele huurlingen. De Tukkers maken inmiddels 8% om direct te degraderen, en 19% om via de nacompetitie het vege lijf te redden.

Algemeen ontwikkeling in de Eredivisie
De Eredivisie heeft haar status als talentenfabriek voor de grote competities deze zomer wederom waargemaakt. In totaal zijn vijftien van de achttien clubs er in kwaliteit op achteruit gegaan. Het is duidelijk dat de beste spelers van onze topclubs worden opgepikt door de kapitaalkrachtige clubs uit Engeland en Italië, terwijl ook talenten van kleinere clubs inmiddels de uitgang weten te vinden (Hoogma van Heracles naar Hoffenheim, Van Drongelen van Sparta Rotterdam naar HSV). Mede dankzij deze status lukt het Eredivisieclubs wel om jonge talenten te verleiden zich in ons land in de kijker te spelen. Er valt komend seizoen voldoende te genieten van internationaal erkende toptalenten als Lozano (PSV), Doan, Antuna (beide FC Groningen) en Ødegaard (sc Heerenveen).
Naam: Robert Slijk
Bedrijf: Remiqz
Functie: Managing director
Titel: Innoveren in voetbal
Dag: 3 oktober