VNSG kennissessie bij SAP in Walldorf
BLOG | Frank Gubbels, Senior SAP BW/ Business Objects Specialist
In maart 2018 zijn we met het bestuur van de VNSG BI Focusgroep naar Walldorf geweest om ons bij te laten praten door SAP. Naast de bestuursleden van de andere VNSG focusgroepen waren er ook weer diverse focusgroepen uit andere Europese landen. Nieuwkomer dit jaar was Frankrijk, waarvan twee bestuursleden met BI als onderwerp.
Dag 1
De eerste dag had als onderwerp; algemene nieuwe ontwikkelingen bij SAP (niet BI specifiek). Maar ook hier blijkt wel weer hoe belangrijk Inzicht en Analytics gerelateerde zaken zijn: overal zitten BI, machine learning, (real time) insights en analytics in verweven. Het eerste verhaal was van de CIO van SAP die duidelijk liet blijken dat SAP voor vergelijkbare uitdagingen staat als al hun klanten. Nieuwe oplossingen komen steeds sneller in de markt met een veel grotere adoptiegraad in veel korte tijd dan voorheen gebruikelijk was. Dat ook SAP nu vol voor Cloud kiest, levert ook voor SAP zelf de uitdaging op om de legacy on-premise oplossingen daar goed mee te integreren.
Verder is er gesproken over het Leonardo platform dat voor een groot deel is opgebouwd uit real time insight en analytics elementen. En daarna over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van CoPilot (spraakinterface) en hoe SAP klanten invloed kunnen uitoefenen via het Influence programma, dat nu via één centrale portal verloopt.
De dag werd afgesloten met een gezamenlijk diner in een traditioneel Duits restaurant. Een ideale gelegenheid om informeel na te praten over de dag.
Dag 2
De tweede dag was de interactieve sessie per Special Interest Group; Business Intelligence in dit geval. We hebben gesproken met de SAP Experts:
• Katharina Doerr
• Jie Deng
• Lothar Henkes
De belangrijkste take aways van deze ochtend:
Business Intelligence
De BI tooling (Lumira, WebI, Crystal e.d.) gaat in de komende jaren volledig naar de cloud: SAP Analytics Clouds (SAC). SAC wordt over enkele jaren dé BI tooling van SAP. Lumira is het eerste product dat naar de Cloud gaat. Voor de overige producten is nog geen tijdlijn bekend.
Voor klanten die net Lumira gekocht hebben, is SAP bezig met een hybride licentiemodel. Hierdoor kunnen zij goedkoper overstappen naar de cloud. Hierdoor wordt hun investering behouden.
Voor Lumira licenties komt SAP met migratiepaden en hybride licenties voor de combi SAC en Lumira on premise.
Integratie tussen Cloud en On-premise voor BI tooling wil SAP met de overkoepelende rapportage portal AnalyticsHub invullen. Deze portal combineert diverse rapportage producten in één omgeving. De tool beperkt zich hierbij niet tot SAP BI producten.
Cloud en on Premise
Integratie Cloud en on premise:
- SAP Analytics Hub als overkoepelend portaal waarmee het niet meer mag uitmaken of een BI oplossing in de Cloud of On premise staat.
- SAP Analysis Office 2.5 heeft een cloud connectie.
- BEx Query en BW InfoProviders kunnen vanuit SAC benaderd worden (nieuwe connector genaamd
InA, Information Access, als vervanging voor BICS met zeer uitgebreide ontsluiting van BW OLAP functionaliteit).
Cloud:
- SAC is vanaf heden het platform van SAP voor Self Service BI (het is een compleet BI platform met reporting, analytics, dashboarding, planning en Predictive).
- Lumira 2.0 Discovery wordt vanaf 2019 alleen nog in maintenance voortgezet (geen nieuwe ontwikkelingen); een ieder wordt aangeraden naar SAC te migreren.
- In de komende jaren wordt Lumira Designer (voorheen Design Studio) functionaliteit ook naar SAC gebracht, evenals de Predictive Analytics tool (PA), waarmee SAC de BI tooling oplossing van SAP wordt. Het exacte tijdpad is nog niet bekend.
- De toekomst is Cloud en daar ligt de focus van SAP ook voor de verdere ontwikkelingen. Zonder een harde planning af te geven zal alles de komende jaren naar Cloud bewegen. Nieuwe en green field installaties adviseert SAP om gelijk met SAC in te vullen. Qua functionaliteit is SAC nog niet op het niveau van de BO on premise applicaties. Afhankelijk van de vereiste functionaliteit adviseert SAP zijn klanten over de gewenste oplossing. Let hierbij op dat je je licenties mee kunt nemen naar de cloud, zodat je geen desinvestering doet.
SAP BW/4HANA – Data Warehousing
BW/4HANA is here to stay: het is en blijft een strategisch product van SAP, dat ook naadloos geïntegreerd wordt met het DataHub platform. SAP zet in op datalakes, big data en IOT, maar Data Warehousing blijft een strategisch component van de BI strategie van organisaties. Het datawarehouse wordt steeds meer geïntegreerd met de andere data oplossingen. Hiervoor biedt SAP de Data Hub.
Nog niet officieel gecommuniceerd maar binnenkort gelanceerd: BwaaS -> BW as a Service in de Cloud.
BPC 11.0 is – weer als los programma – geschikt voor BW/4HANA.
Er zijn allerlei nieuwe migratiepaden om van NetWeaver BW 7.x naar BW/4HANA te migreren en er komen nog nieuwe opties bij. Voor meer informatie, zie de powerpoint van SAP over BW/4HANA. Zie download instructie onderaan dit document.
Data warehousing is here to stay is de visie van SAP, het biedt nog altijd zeer relevante functionaliteit. De techniek waarmee en het landschap waarin data warehousing wordt ingericht, is continue aan verandering onderhevig. Naast SQL based data warehousing met HANA, blijft SAP ook de kant-en-klare data warehouse tooling met BW als strategisch product inzetten: BW/4HANA. Losgekoppeld van NetWeaver kan het zijn eigen snelle ontwikkel pad volgen, hoewel het voor sommige (nieuwere) functionaliteit wel afhankelijk is van het HANA platform.
Enkele kenmerken:
• SAP positioneert BW/4HANA als de strategische oplossing voor data warehousing.
• kan zowel op HANA 1.0 als 2.0.
• de migratie van BW/BEx naar BW/4HANA kent diverse mogelijkheden en wordt ook steeds beter en meer geautomatiseerd; bijzonderheid: tijdelijk worden met een specifieke versie van BW/4HANA
alsnog BEx WAD applicaties ondersteund.
• Modeling is vanaf eind maart volledig opgenomen in Eclipse (HANA Studio), in transactie RSA1 is het
modeling tabblad dan verdwenen; er is nog geen enkele officiële aankondiging dat de modeling naar
de WebIDE verhuist (maar er wordt binnen SAP wel aan gewerkt).
• De meeste administrator activiteit verloopt via Fiori tiles in de browser.
• Voor versiebeheer/transporten wordt het mogelijk om gebruik te maken van HANA HDI containers
waarmee Git ook voor BW ingezet kan worden.
• BW/4HANA wordt vergaand geïntegreerd met DataHub: process chain/workflow integratie, directe
data toegang op elkaars platform, BW als source in DataHub en DataHub in BW beschikbaar via nieuwe
SourceSystem: Big Data Source System, meta data, data governance en lineage via API.
• standaard cloud connectors in BW voor de SAP Cloud producten SuccessFactors, Ariba en
Cloud4Customers.
• Sterk vereenvoudigde opzet voor data temperatuur (Hot, Warm, Cold) via Data Tiering Optimization
(DTO).
• Naadloze integratie tussen BW en HANA: HANA is een source system voor BW (en daarmee ook alle SDI
connectoren) en BW data wordt (virtueel) via Calculation Views beschikbaar gesteld binnen HANA
vanuit elk BW modeling object.
Wrap up
Al met al weer een heel interessante reis, met heel veel inside information. Mocht je meer willen weten? Op onze focusgroep site heb ik de roadmap presentaties van Business Intelligence en BW/4HANA van SAP beschikbaar gesteld. Deze kun je downloaden op www.vnsg.nl -> subsite focusgroep Business Intelligence (eerst even inloggen). De presentaties zijn terug te vinden onder de knop documenten.
VNSG
Magazine
APRIL
Voorwoord
2
Terugkijken
Vooruitkijken
Reflecteren
3
Robots
veranderen
de wereld
4
Goede voorbereiding cruciaal bij greenfield-implementatie
5
Ideo
6
Boskalis blij met SAP BPC
7
“Ik wil niet managen,
ik wil
inspireren en faciliteren.”
8
Verbetering ‘ease of doing business' met SAP stimuleert innovatie
9
VNSG focusgroep EAM actief aan de slag met SAP Development
10
Tips and
Tricks
11
VNSG kennissessie bij SAP in Walldorf
12
ZOOM Geesinknorba
13
Kennisdelen heel belangrijk voor ByDesign Focusgroep
14
Complexe migratie naar SAP HANA in goede banen
15
Colofon
16