Kennisdelen heel belangrijk voor ByDesign Focusgroep


Nieuwe VNSG focusgroep: SAP Business ByDesign (BBD)

TEKST EN INTERVIEW | Jon Hoofwijk


Een van de nieuwere focusgroepen binnen de VNSG is de groep SAP Business ByDesign. Sinds een half jaar komen de leden regelmatig bij elkaar om kennis en ervaringen met elkaar te delen. Er is een actieve relatie met SAP in Walldorf waar de software ontwikkeld wordt. Tijd voor een interview met de voorzitter van deze focusgroep, Willem-Jan van Tongeren, en de secretaris, Joost van Lankveld.


“Het Cloud ERP-pakket voor middelgrote organisaties, SAP Business ByDesign, bestaat al sinds 2007, en wordt succesvol ingezet door steeds meer organisaties,” begint Joost van Lankveld het interview. Hij is sinds een paar maanden secretaris van de focusgroep SAP Business ByDesign. Verder is hij werkzaam als SAP Cloud ERP Consultant bij Scheer Nederland. “Het pakket, dat geschikt is voor organisaties vanaf twintig gebruikers, blijft al jaren groeien. De reacties zijn positief, voornamelijk over de vele best practice-processen die direct beschikbaar zijn om in te zetten. Daarnaast ontwikkelt SAP uitgebreide roadmaps die per kwartaal geïmplementeerd worden.”


Believers, beïnvloeders en gebruikers

“Sindsdien is er ook veel meer draagvlak voor een focusgroep over het platform,” vervolgt Willem-Jan, voorzitter van de groep en IT Directeur bij PostNL. “Dat was een half jaar geleden ook de aanleiding om de focusgroep SAP Business ByDesign op te richten.” Wie behoren tot de doelgroep van de focusgroep SAP Business ByDesign? Willem-Jan: “In de eerste plaats mensen die veel vertrouwen in het product hebben. We noemen ze de ‘believers’. Daartoe behoren partners die implementaties op de werkvloer uitvoeren en hierover adviseren. Verder onderscheiden we de ‘beïnvloeders’ die vanuit hun organisatie meer draagvlak willen creëren voor het gebruik van SAP Business ByDesign: zowel intern als in heel Nederland. En last but not least: de ‘gebruikers’ zelf die feedback geven over de toepassing van het programma in de praktijk. Zij zijn ook heel belangrijk voor veranderingen en uitbreidingen in de doorontwikkeling van het pakket. Denk bijvoorbeeld aan de gebruikersvriendelijkheid ervan!”


Leden uit alle organisaties

De groep heeft nu rond de veertig individuele leden. Zij komen vanuit verschillende organisaties en bedrijven: profit en non-profit, professional services, handel, distributie en alle soorten industrieën. Joost: “Als je naar de functies en rollen kijkt, dan zien we dat vooral mensen zich bij ons aansluiten die zich bezighouden met architectuur, design, realisatie en projectmanagement, maar ook eigenaren van handelsorganisaties en directeuren/grootaandeelhouders. Belangrijk om te vermelden is dat SAP-medewerkers ook vertegenwoordigd zijn. Zij leggen uit wat de stand van zaken is, geven presentaties, vertellen wat de nieuwe snufjes onder de motorkap zijn en bespreken de uitdagingen.”


Kennisdeling

“Ik geloof in deze vorm van organisatie en doorontwikkeling van het platform,” licht Willem-Jan enthousiast toe. “Het is leuk om daarvoor een bijdrage te leveren , om het op te zetten en succesvol te laten zijn. Dat je je verenigt, is belangrijk voor de Nederlandse gebruikers. Daarbij draait het vooral om kennisdelen. Bedrijf A gebruikt SAP Business ByDesign op de ene manier, bedrijf B doet het weer net even anders. Beide kunnen van elkaars kennis profiteren. Van wezenlijk belang is ook dat we rechtstreeks met het ontwikkelcentrum van SAP in Walldorf in gesprek zijn, zodat we weten wat er speelt, welke innovaties eraan komen en dat we daar gehoord worden. Begin maart hebben we een trip naar Walldorf gemaakt, wat heel nuttig was. Deze trip heeft ons de mogelijkheid gegeven om de handen ineen te slaan met de ByDesign focusgroep van de UK & Ireland SAP Usergroup (UKISUG) , een belangrijke ontwikkeling voor onze focusgroep. Daarover zullen we op de volgende bijeenkomst van de focusgroep op 18 april vertellen. Een ander mooi, eenvoudig voorbeeld is de succesvolle WhatsApp-groep die we hebben opgezet, waarin leden kennis kunnen delen. Als focusgroep staan we sterker om gewenste veranderingen voor elkaar te krijgen! Zeker voor middelgrote organisaties, de gebruikers van SAP Business ByDesign, is dat nuttig, omdat deze bedrijven op zichzelf relatief klein zijn tegenover zo’n wereldwijde speler als SAP.”

18 april: volgende bijeenkomst Focusgroep SAP Business ByDesignNa twee succesvolle bijeenkomsten organiseert de SAP ByDesign focusgroep een nieuwe bijeenkomst. Deze vindt plaats op woensdagmiddag 18 april SAP in Den Bosch. Via deze link kun je je aanmelden.


Agenda 18 april

Start: 13:30


Einde: 18:00


Hier vind je meer informatie over deze bijeenkomst


Focusgroep SAP Business ByDesign (BBD)

Het doel van de focusgroep SAP Business ByDesign is het onderling delen van kennis, ervaring, trends, toekomstige ontwikkelingen en breed voorkomende beperkingen op het gebied van SAP Business ByDesign. Hierbij gaat het om het delen van ervaring en documentatie, belangenbehartiging, netwerken, het indienen van collectieve ontwikkelaanvragen en het uitdragen van kennis via VNSG-evenementen en -media. De focus ligt hierbij niet zozeer op de IT-aspecten, maar juist ook op de processen die ByDesign ondersteunt.


Doelgroep

Tot de doelgroep van deze focusgroep behoren believers, beïnvloeders en key users die SAP Business ByDesign gebruiken als ERP systeem voor hun dagelijkse bedrijfsvoering. Gebruikers uit diverse branches en met verschillende achtergronden kunnen binnen deze focusgroep hun vragen stellen, en kennis en ervaringen met elkaar delen.


Topics of conversation

Wat zijn de onderwerpen waarover de leden van de focusgroep SAP Business ByDesign zich de komende tijd gaan buigen? In de eerste de verdere ontwikkeling en verbetering van SAP Business ByDesign. Daarbij komen onder andere de kwartaalupdates ter sprake. Wat zijn daarvan de mogelijkheden en gevolgen? Uiteraard komen ook roadmap-updates aan bod. Verder bespreken de leden lokalisatie-issues en delen zij hun best practices over bijvoorbeeld configuratie, uitvoer, extensies, integraties rapportages en mobiele apps - uiteraard met de nodige tips & tricks en uitdagingen. Heel belangrijk zijn natuurlijk de vragen en wensen van de leden. De klankbordgroep van Business ByDesign-gebruikers voor Future Change Requests speelt daarbij een belangrijke rol.


Voorzitter focusgroep BBD: Willem-Jan van Tongeren, voorzitterBBD@vnsg.nl


Secretaris focusgroep BBD: Joost van Lankveld, secretarisBBD@vnsg.nl


Meer informatie over focusgroep SAP BBD vind je op de VNSG websiteSAP Business ByDesign: ERP voor middelgrote bedrijven

SAP Business ByDesign is een cloud based-ERP-systeem voor snelgroeiende middelgrote ondernemingen, dochterondernemingen en lokale instellingen in de publieke sector. Deze ERP-oplossing koppelt elke functie binnen een bedrijf, van finance tot CRM, aan best practices en diepgaande analytics. Zonder hoge kosten en complexe systemen legt het de basis voor operational excellence, schaalvergroting en onderscheidend vermogen.


SaaS - Software as a Service

SAP Business ByDesign is een software-as-a-service (SaaS)-oplossing. Gebruikers hebben met hun webbrowser of handige mobiele app, via internet rechtstreeks toegang tot de applicaties van SAP Business ByDesign. Zelf hard- of software aanschaffen, installeren, onderhouden of updaten is niet meer nodig: alles verloopt via de Cloud.


Kijk voor meer informatie over SAP Business ByDesign op de website van SAP.