Living in a new world


Freddie Mercury van Queen zong het in 1984 al in Machines (Or Back to Humans).


It's a machines world

Don't tell me I ain't got no soul

When the machines take over

It ain't no place for rock and roll


Toen was het nog zingen en fantaseren over een toekomst met robots. Tegenwoordig is het helemaal echt als je op een video ziet hoe een robot zelfstandig op een hoog blok springt en met een achterwaartse salto weer op zijn poten (voeten?) terecht komt en juichend zijn armen in de lucht steekt. Gaan de machines ons leven en werk overnemen? Uiteraard is dat al lang gemeengoed in de industrie. Robots kunnen repetitief werk sneller en beter dan mensen en tegelijkertijd heeft het ervoor gezorgd dat mensen niet meer hoeven te werken in zware omstandigheden. Deze machines zijn overigens “dom” en moeten volledig worden geprogrammeerd door mensen.



En toen ging de mens werken aan kunstmatige intelligentie. In 1997 won IBM supercomputer Deep Blue een schaakmatch van wereldkampioen Garri Kasparov. We wilden meer; Watson (weer van IBM) kon ook gesproken vragen beantwoorden en won in 2011 de populaire Amerikaanse quiz Jeopardy. En in 2016 versloeg computerprogramma AlphaGo van Google een menselijke topspeler met een spel Go. Het schijnt een heel moeilijk spel te zijn met heel veel mogelijke strategieën en dit is ook niet in een vastomlijnd traditioneel programma te vatten. AlphaGo kreeg daarom de regels van het spel mee en leerde zichzelf steeds beter worden. Uiteindelijk bedacht AlphaGo strategieën die helemaal nieuw waren voor mensen. Het boek “Homo Deus” van Yuval Noah Harari beschrijft uitgebreid welke impact de voortschrijdende wetenschap en technologie op ons mensen kan hebben en benoemt zelfs het “uitsterven” van Homo Sapiens.


“Het zal zo’n vaart niet lopen” zeggen veel mensen en inderdaad zullen wij het niet meer meemaken dat de mens onsterfelijk wordt en er een hybride ras ontstaat dat is gekoppeld aan het wereldwijde datanetwerk. Onder het mom van “If you can’t beat ‘em, join ‘em” (niet geheel toevallig ook weer een nummer van Queen, dit keer uit 1978) besteden wij binnen de VNSG in 2018 aandacht aan de relevante technologietrends zoals Machine Learning, Artificial Intelligence, Blockchain en Internet of Things; niet alleen aan de ontwikkelingen in het algemeen maar ook aan de praktische toepassingen binnen bedrijven en specifiek binnen SAP-omgevingen, al dan niet met behulp van SAP Leonardo. Dat doen wij via dit VNSG Magazine, via andere publicaties en via onze evenementen. Uiteraard besteden we ook aandacht aan meer hedendaagse onderwerpen zoals security, digitale transformatie door middel van SAP S/4HANA en het innovatieproces. En bij de VNSG zul je natuurlijk ook altijd terecht kunnen voor best practices en kennis over het maximaal uitnutten van SAP.