VOOR woord

De overstap van de klassieke ERP naar The Intelligent Enterprise

Theo Bolta

Nieuw VNSG bestuurslid ‘Adviesleden & jaarlijks congres

Hoe bevoorrecht ben je als je al een geruime tijd met SAP mag werken op het snijvlak van business en IT? En dan met name op het gebied waar de veranderingen plaatsvinden, waar de innovaties zitten en zich nieuwe mogelijkheden aandienen? Eens in de zoveel jaar komt bij mij de gedachte voorbij “Nu zal SAP wel af zijn, nu kan er niks meer bij”. En dan is het blijkbaar tijd voor een nieuwe golf aan ontwikkelingen waardoor er weer een opwindende en spannende tijd aanbreekt. Een tijd waar we nu middenin zitten.


Om de bijbehorende SAP termen te noemen denk je aan “The Intelligent Enterprise” of “Digital Core” dan wel “SAP Leonardo”. Mocht je hier vandaag de dag nog niet mee bezig zijn, dan durf ik wel de voorspelling aan dat dit binnen nu en 2 jaar zeker zal gebeuren. Zoek het maar eens op en verbaas jezelf over de mogelijkheden. Voor zowel de vooruitgang van de organisatie waar je werkt, als ook voor de ontwikkeling van je eigen carrière.


Kijk maar eens met me mee. Bedenk eens over welke data een organisatie inmiddels al beschikt of over kan beschikken. Deze data is in de juiste context uiterst informatief. Stel dat de nieuwe ontwikkelingen het mogelijk maken om een voorspellende (predictive) waarde te genereren waardoor we beter inzicht krijgen en efficiënter gaan werken. Dit gebeurt vandaag de dag al meer en meer. Nu kunnen we straks op basis van al deze informatie het systeem leren om verbetering of mogelijke uitkomsten te laten voorstellen (prescriptive) waardoor we de mogelijkheid krijgen nog effectiever te gaan werken. Als we deze lijn doortrekken en we het systeem nog meer laten leren op basis waarvan we onze keuzes maken, dan kan deze het vervolgens helemaal autonoom. Waarschijnlijk zelfs op basis van vele verschillende variabelen en sneller dan wijzelf ooit zouden kunnen. Op deze manier hoeven wijzelf bijvoorbeeld de ‘saaie’ administratieve processen niet meer voor onze rekening te nemen. Zeker niet als we deze systemen uitrusten met een spraakmodule (natural language) zodat ze ons kunnen vertellen wat er is gedaan, waarom en wanneer. Zou dit onze wereld een stuk mooier en aangenamer maken? Geen idee, maar superspannend vind ik het wel.


Denk nu niet “Dit is de ver-van-mijn-bed show”. Langzaam maar zeker zie je alle genoemde onderdelen in je SAP omgeving voorhanden komen. Het is er al. Misschien nog niet perfect. Maar dat is een kwestie van tijd.


Om al dit moois te ontsluiten zullen vele organisaties de eerste stap nog moeten zetten; de overstap van de klassieke ERP naar The Intelligent Enterprise (bij voorkeur in de Cloud). Dit wordt een interessante reis. Ons staat een enerverende tijd te wachten.


Rest mij nu alleen nog iedereen een plezierige en spannende reis toe te wensen. Maak er iets moois van!