Young Professionals Event


Navigeren op hobbelig carrièrepad?

INTERVIEW & TEKST | Ton Verheijen

FOTOGRAFIE | Doroté van der Heijden



Hoe ziet jouw werk als SAP-consultant er over tien jaar uit? Kan jouw kennis nog een bijdrage leveren aan winnende bedrijven? Welke skills hebben de succesvolle leiders van morgen? Wat kunnen zij leren van een wasbeer? Hoe verandert het vak? Wat betekent de blockchain voor ERP? Wat gebeurt er in de wereld achter de krantenkoppen? Zomaar wat vragen die werden opgeworpen op 8 november tijdens het Young Professionals Event van de VNSG. 


De augmented human bestaat echt. Zijn naam is Thijs Elling en hij werkt als Platform Value Engineer bij SAP Nederland. Samen met collega Marleen Verhaag, Senior Director Industry Value Engineering, gaf Elling op 8 november een boeiende presentatie tijdens het door de VNSG georganiseerde Young Professionals Event bij SAP Nederland in Den Bosch. Verhaag en Elling vertelden over de nieuwste ontwikkelingen rond S/4HANA, over het technologieplatform SAP Leonardo en over de samenwerking tussen SAP en Apple. De belangrijkste vraag? Wat betekent dit alles voor de rol van jonge SAP-professionals?


Elling: “De term augmented human wordt onder meer gebruikt door futurist Martin Wezowski, die een interessante blik heeft op de wereld. Wees niet bang voor verandering, zegt Wezowski. Omarm het! Zoek altijd de connectie met anderen, dat is de basis voor innovatie. Nou, ik zie mezelf dus ook als een augmented human. Hoe mijn werk er over tien jaar uitziet? Dat moet ik zelf bedenken. Alles wordt datadriven. Young professionals moeten hun eigen wereld creëren.” Verhaag: “Vaak hoor je dat er door automatisering veel banen verdwijnen. Maar voor de creatieve kant van het vak zullen er altijd mensen nodig zijn: inspireren, overtuigen en producten kunnen vermarkten is belangrijker dan ooit. Zoek dus altijd naar kansen om te leren, ook al ben je bang om fouten te maken en ook al zijn situaties soms ongemakkelijk. Juist daar leer je megaveel van.”

Open mind

Zo’n honderd young professionals waren op 8 november naar Den Bosch gekomen. De line up van het Young Professional Event mocht er dan ook wezen met toonaangevende sprekers als ethical hacker Sijmen Ruwhof, influencer Tamas Szirtes van SOA People en technology geek Alex Bulat van Capgemini, aangevuld met boeiende presentaties vanuit ASML, KPMG, Atos en Lean Six Sigma. Tussen de presentaties door was er tijd om te netwerken en ervaringen uit te wisselen. Wordt cybersecurity veiliger? Hoe kan lean je helpen in je dagelijkse werk? Hoe kunnen smart data en predictive maintenance technische problemen voorspellen?


Doordat er zoveel vragen worden opgeroepen, is het voor de young professional van vandaag lastig om de juiste koers te bepalen. Het verhaal van Alex Bulat bracht nieuwe inzichten. Hij gooide het op softskills. Volgens Bulat moet je de nieuwsgierigheid hebben van een kind, de inventiviteit van een racoon (Engels voor wasbeer) en de open mind van een piraat. Bulat: “Ik vind dat jullie allemaal rebellen in de organisatie moeten zijn. Geloof me, je komt bijna overal mee weg. Zeg nee al iets je teveel energie kost. Daar word je niet op afgerekend. Je wordt afgerekend op de vraag of je in staat bent fris tegen vastgeroeste ideeën in de organisatie aan te kijken. Echt, daarvoor zijn jullie aangenomen.”


Young professionals willen alles

Pauze. Tijd om te netwerken. HR-manager Nicoline Pol van SUPERP vertelt dat ze naar het event is gekomen uit nieuwsgierigheid naar wat de young professional bezig houdt en beweegt om voor IT, SAP of SUPERP te kiezen. Pol is teamleider van zo’n dertig IT-consultants. Hoe meer inzicht zij verwerft in hun wensen, hoe beter. Pol: “Is SUPERP voor mijn consultants over tien jaar nog wel een aantrekkelijke werkgever? Dat is een vraag waar ik mee zit. Als HR-manager probeer ik medewerkers de leukste tijd van hun carrière te bezorgen. Met veel vrijheid en enorm veel ruimte om fouten te maken. Maar er kan natuurlijk altijd een verschil van opvatting zijn.”


Pol heeft geboeid zitten luisteren naar het verhaal van ethical hacker Sijmen Ruwhof. Maar ze plaatst wel een kanttekening: “De technische kant van cybersecurity is übersaai. Hoe blijft het leuk voor onze mensen? Daar zetten wij coaching, vitaliteitstrajecten en softskill-trainingen voor in want deze doelgroep is veeleisend. Young professionals willen alles! Op social media willen ze laten zien hoe gaaf hun leven is. Jonge vaders werken vier dagen en hebben daarnaast een flink aandeel thuis. Ze willen een koophuis en raken in paniek als de tegels niet de juiste kleur hebben. Ondertussen moet er keihard gewerkt worden. Soms ontbreekt het hen aan incasseringsvermogen en relativeringsvermogen. Ik zie net iets teveel jonge mensen een burn-out krijgen.”

"Spreker Alex Bulat: Luie mensen hebben meer ruimte in hun denken en komen daarom met creatieve en slimme oplossingen."

Ambities en carrière

Suzanne van den Bergh, marketeer bij adviesbureau Dimensys, is naar het event gekomen om ervaringen uit te wisselen met vak- en leeftijdsgenoten. Van den Bergh: ‘’In mijn omgeving zie ik veel young professionals hoge ambities nastreven in hun persoonlijke ontwikkeling. Dat herken ik ook uit de start van mijn eigen carrière. Ik besteedde veel avonduren aan nadenken over hoe het beter kan. Gaandeweg besefte ik dat succes niet voortkwam uit het aantal werkuren. Het is belangrijk om de juiste prioriteiten te stellen, werk los te laten en leuke activiteiten te ondernemen. Zo gaf spreker Alex Bulat aan dat hij luie mensen juist waardeert. Zij hebben meer ruimte in hun denken en komen daarom met creatieve en slimme oplossingen.’


Welke vaardigheden wil je verder ontwikkelen? Welke loopbaankeuzes maak je? Waar krijg je energie van? Dat zijn vragen die ook Van den Bergh bezighouden. ‘’De tijden zijn veranderd. Young professionals in de ICT hebben andere behoeften en kunnen zich in mindere mate spiegelen aan ervaren collega’s. Het VNSG Young Professionals event en de Dimensys Academy dragen bij aan mijn zoektocht naar de antwoorden. Wat ik interessant vind? Personal branding. Daar gaf SAP Mentor Tamas Szirtes ook een presentatie over ‘’How to become an influencer’’. Ik ga zeker enkele tips meenemen in de personal branding trainingen die ik aan onze trainees geef.’’


Eisen arbeidsmarkt

Student Wieraj Ganpat is helemaal niet bezig met de een of andere balans tussen werk en privé. Droogjes zegt hij dan ook: “Ik heb geen baan en geen work/life-balance. Als ik wil ontspannen ga ik uit met vrienden.” Ganpat wil op het event vooral veel mensen van zijn eigen leeftijd ontmoeten en praten over de inhoud van zijn vak. Vandaag heeft hij de workshop ‘Van student tot SAP-consultant’ gevolgd. Die sloot mooi aan op zijn minor aan de HES over SAP. Ganpat: “We simuleren in dat project de bedrijfsprocessen in een virtuele organisatie en we werken in SAP. Heel interessant! Over anderhalf jaar moet ik een richting kiezen en SAP is een van de opties. Het is een breed en snel pakket. Je kunt er veel mee. Maar of ik ga programmeren of meer met klanten ga werken weet ik nu nog niet.”


Interessant vond Ganpat ook de workshop van Atos, dat IoT heeft geïmplementeerd in een modelvrachtwagen. SAP Business Expert Thomas Offermann presenteerde een oplossing voor smart data analytics en predictive maintenance gebaseerd op SAP Leonardo en het SAP-cloudplatform, aangevuld met machine learning. Met deze oplossing kunnen fouten in de vrachtwagen automatisch worden gedetecteerd en onderdelen die kapot dreigen te gaan voorspeld. Ganpat: “Goed verhaal. Gaf veel inzicht in de kennis en vaardigheden die straks van me worden verwacht op de arbeidsmarkt.”

5D Building Information Modeling (5D BIM)

5D BIM is een term die wordt gebruikt in de CAD- en constructie-industrie. Building Information Modeling verwijst naar de intelligente koppeling van individuele 3D CAD- componenten of assemblages met tijdlimieten voor planning (de vierde dimensie) en met kostengerelateerde informatie (de vijfde dimensie). Door 5D-modellen te creëren, kunnen de verschillende deelnemers (architecten, ontwerpers, aannemers en eigenaren) een bouwproject visualiseren, inclusief de voortgang van bouwactiviteiten en de bijbehorende kosten in de loop van de tijd. Zowel het beheer als de levering van projecten, van elke grootte of complexiteit, zijn met deze BIM-centrale projectmanagementtechniek te verbeteren.