ZOOM Thielco

INTERVIEW & TEKST | Dirk-Jan Schenk“Ik wil het bedrijf voorbereiden op de keuzes van morgen en dat is een reden om lid te worden van de VNSG,” zegt Mario Noijen, general manager operations bij Thielco in Reuver.Bedrijf

Thielco heeft naam gemaakt met de productie van degelijke, verzinkte roosters en traptreden in een groot toepassingsgebied. Het is een van de weinige, nog zelfstandige, oppervlakte-behandelingsbedrijven in West-Europa. Het thermisch, thermisch centrifugaal en mechanisch verzinken voor meer dan duizend verschillende internationale klanten wordt in Reuver verzorgd. De dochteronderneming richt zich in het bijzonder op de auto-industrie. 


Thielco is al 70 jaar een familiebedrijf, de derde generatie staat inmiddels klaar om de huidige directeur op te volgen. Op dit moment werken 35 medewerkers op kantoor en 125 in de productie. Het bedrijf is 100% zelfstandig en financieel gezond. Iedere drie jaar wordt met eigen middelen een nieuwe productielijn opgezet. De plannen voor de komende 15 jaar liggen al klaar. 


SAP

In 2011 is SAP ERP geïmplementeerd bij Thielco. SAP Finance is redelijk standaard ingericht. SAP voor operations heeft voor veel automatisering van processen gezorgd. Thielco heeft de eigen processen enigszins aangepast om dicht bij standaard SAP te blijven.“Het heeft ons zes fte bespaard, zeer welkom ten tijde van crisis”SAP functioneerde vanaf het begin goed en zonder problemen. “De goede mogelijkheden voor het maken van analyses heeft ons versterkt. Onze voorraad van grondstoffen kon omlaag. Dit heeft ons mede door de crisisjaren gehaald. “,vertelt Mario, “Exacte data zijn nodig in een tijd met kleine marges en die analyse kan met SAP. Veel grote klanten van ons werken met SAP en dat helpt bij het begrijpen van elkaars processen.” Een zeer groot percentage van de 65.000 verkooporders worden make-to-order ingepland. Productieorders, bestelaanvragen en de documentatie en facturatie bij levering zijn volledig geautomatiseerd. Dit heeft zes fte bespaard, zeer welkom ten tijde van crisis. Het aftekenen bij ontvangst van een levering en het inlezen van inkoopfacturen staat nog op de planning. 


Mario wil zo veel mogelijk administratieve processen automatiseren, de kleine overhead van 35 man wil hij graag ook bij groei, basic en lean, zo houden. 


Voor maintenance wordt op dit moment andere software geïmplementeerd, maar de twijfel over een goede integratie met SAP is nog aanwezig. Het gebruik van business intelligence en de HRM-module wordt overwogen. De kwaliteitsmodule voor de afhandeling van klachten is in gebruik genomen. In drie verschillende talen staan er standaardteksten klaar en in het geval van creditering van de klant, is dit direct gekoppeld aan de financiële module.


Het is natuurlijk met SAP mogelijk dat productiemedewerkers direct zelf orders gereed melden. Een functionaliteit, die bij de aanschaf van SAP als een mooie optie werd genoemd. Dat hiervoor veel meer gebruikers van het systeem worden ingevoerd en de bijbehorende licentiekosten omhoog gaan, daar werd niet over gesproken. Een vergelijkbaar probleem is het gebruiken van de HR-module met Fiori voor alle medewerkers. Een dilemma dat meerdere (MKB)bedrijven zullen herkennen. De SAP leverancier maakt het wel erg moeilijk allemaal, het lijkt soms of wij de eerste zijn met bepaalde wensen en dat kan ik me niet voorstellen.”“De MKB’er moet breed en globaal denken”VNSG

De VNSG Dag voor Middelgrote Bedrijven zal worden bezocht. Mario heeft een seminar over IoT met SAP bezocht. Hij wil het bedrijf voorbereiden op de keuzes van morgen en dat is een reden om lid te worden van de VNSG. “De MKB’er moet breed en globaal denken.”