Connect to Innovate Blog
Individualisering binnen HR: de megatrend onder de megatrends
Blog door Mike Muurmans
HR-trendwatcher Tom Haak noemt individualisering dé megatrend binnen het HR-werkveld. Waarom is deze trend zo bepalend? En hoe zetten HR-professionals deze megacultuuromslag zo goed mogelijk in? Laat je inspireren door mijn gesprek met Tom.
In mijn dagelijkse werkzaamheden zoek ik continu naar raakvlakken tussen HR en IT. Op die manier help ik HR-afdelingen te transformeren van hoofdzakelijk administratief en ondersteunend tot strategisch en ondernemend. De combinatie van HR en technologie interesseert me mateloos, daarom lees ik de artikelen van Josh Bersin en volg ik de Nederlandse HR-trendwatcher Tom Haak op de voet. Het is voor mij dan ook een eer dat ik binnenkort een webinar mag geven met Tom.
In de aanloop naar dit webinar sprak ik hem laatst over trends in het HR-werkveld. Ik wil dat gesprek graag delen, omdat ik ervan overtuigd ben dat het HR-professionals zal inspireren.
Trendwatcher Tom
Tom bekleedde jarenlang internationale HR executive functies bij diverse multinationals. In 2014 besloot hij echter een eigen kennisorganisatie op te richten: het HR Trend Institute. “Ik wilde veel meer aan het front staan van vernieuwing”, vertelt Tom. “Het HR Trend Institute geeft mij de vrijheid om zonder de beperkingen van vaste patronen binnen een organisatie met de toekomst van het werkveld bezig te zijn.”
Megatrends in HR
Ons gesprek gaat al snel over trends in HR. Tom zegt hierover: “Het leven binnen organisaties zou zoveel leuker zijn als iedereen meer zou meebewegen met trends.” Daarmee slaat hij de spijker op z’n kop, want er is duidelijk een discrepantie tussen enerzijds de mogelijkheden en behoeften van dit moment en anderzijds de praktijk waarbinnen HR-professionals dagelijks opereren.
Maar wat zijn dan precies die trends waar HR “iets” mee zou moeten? Tom kijkt altijd eerst naar megatrends – die al zo’n twintig à dertig jaar spelen – en vertaalt die vervolgens naar hypes, ofwel kortstondige uitingen van megatrends. “Een voorbeeld van een megatrend is de verschuiving van hiërarchische organisatiestructuren naar organische netwerkorganisaties”, aldus Tom. Maar hij noemt ook de toenemende behoefte aan zingeving, de snelheid van technologische ontwikkelingen en een interessante trend rondom fun. “Het werk zélf moet leuk zijn”, legt de trendwatcher uit. “Dus niet: je hebt werk en daarnaast hebben we een pingpongtafel voor de afleiding.”
Individualisering
En zo belandden we bij de megatrend die centraal staat tijdens het webinar: individualisering. “In het rijtje van megatrends vind ik dit de belangrijkste”, noemt Tom. Ik denk meteen aan vorige generaties die vaak tientallen jaren bij één organisatie werkten en af en toe een training kregen. Talentontwikkeling was toen vanuit de organisatie gedreven en niet vanuit de persoon. Tom reageert hierop vrij resoluut: “Zo gaat het bij 90 procent van de organisaties nog steeds. Maar als je echt wilt meegroeien met de huidige trends, dan moet niet de organisatie maar de medewerker het uitgangspunt zijn van alle HR-inspanningen. Wat willen zij? Wat kunnen zij? Hoe kunnen we gebruikmaken van verborgen talent? En dat op individueel niveau.”
De rol van technologie
Momenteel delen veel organisaties hun werknemersbestand op in segmenten, waarop ze vervolgens beleid ontwikkelen: millennials, high potentials, vijftigplussers, etc. “Dat is een tussenvorm en geen echte individualisering”, aldus Tom. “Het segment van oudere medewerkers bestaat uit zoveel uiteenlopende mensen met allemaal hun eigen visies en competenties, dat kun je onmogelijk over één kam scheren. Je moet erachter zien te komen waar individuele behoeften liggen, maar zonder dat je dat continu aan mensen hoeft te vragen.” En daar komt mijn vakgebied om de hoek kijken; technologie maakt het namelijk mogelijk om op individueel niveau in te zoomen, bijvoorbeeld door mensen te volgen en te ondersteunen daar waar zij hulp nodig hebben in hun ontwikkeling.
Een toekomstbeeld
Hoe zou het eraan toegaan in een organisatie die volledig de focus legt op het individu? “In zo’n organisatie denk je niet meer vanuit functieprofielen, opleidingen en hiërarchie”, legt Tom uit. “Organisaties formuleren niet meer zélf wat de definitie hoort te zijn van fun, van flexibel werken of van de employee experience. Nee, dat komt vanuit de mensen. Daarnaast stap je af van denken in rollen en leg je de focus op competenties, future-proof skills en waarden. Zo creëer je een pool van mensen – zowel flexibel als op de payroll – die zich voor jouw organisatie inzetten. Ik zie dat voor me als een soort van marktplaats van personen, waar zij al hun talenten presenteren. Op basis van ratings en endorsements selecteer je vervolgens de mensen die bij een project passen. Mensen worden daardoor heel fluïde ingezet, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van al hun (verborgen) krachten. Dat is positief voor de organisatie én voor de mensen zelf."
Een pittige kluif
Toegegeven: het is geen gemakkelijke transitie. Organisaties moeten echt afscheid nemen van oude modellen waarin ze al jaren ziten gevangen. Tom: “Het is een cultuuromslag die vrijwel alle vlakken van HR raakt: recruitment & onboarding, talentontwikkeling, performance management en workforce planning. Daarom is mijn advies: maak het klein. Begin bijvoorbeeld met bepaalde afdelingen en ga experimenteren, analyseren en vervolgens bijschaven. En laat technologie je hierbij helpen.”
Ik ben het met Tom eens. De individualisering is de megatrend onder de megatrends: als organisaties deze cultuuromslag inzetten, spelen ze automatisch in op andere behoeften en trends. En het leuke is: door volop te focussen op het individu ben je er als HR-professional écht voor je (hele) business, hoe paradoxaal dat ook klinkt. So why wait?
Wil je meer weten over individualisering binnen HR? En over hoe jij jouw organisatie hiervoor klaarstoomt? Haak dan aan bij het webinar dat ik samen met Tom geef op donderdag 6 september. Daarnaast is Tom ook één van de topsprekers tijdens Connect to Innovate op 2 oktober, waar hij bezoekers maar liefst veertig minuten mag inspireren. Registreer je vandaag nog voor dit event met vele sessies over workforce experience.