VOOR woord

ERP-leveranciers: connect the systems!

Arnoud Roebers

Bestuurslid VNSG

Global ERP Solution Architect Lead bij Cargill

Mobiele telefoons koppelen? Makkelijk. Boeken uitwisselen op mijn e-reader? Kost geen enkele moeite. Stap ik een keer in een andere auto? Ik hoef nooit te zoeken waar de bediening van richtingaanwijzers en ruitenwissers zit. Van Windows naar Mac? Geen probleem. USB? Werkt perfect, ik kan zo inpluggen. Bij USB-C zit zelfs je beeldscherm en toetsenbord erop.

Op heel veel terreinen zijn er goede standaardkoppelingen.


Er is een terrein waar ik die standaardkoppeling mis: bij ERP-systemen. Er is geen usb voor ERP, om het zo maar te zeggen.

Dat betekent dat je bij een implementatie veel tijd kwijt bent met het bouwen van koppelingen. Je weet hoe je het wilt doen, maar je moet voor alle koppelingen analyseren hoe je die precies moet bouwen.


Ik zie het ook bij SAP. Vooral de koppelingen met systemen die SAP heeft overgenomen, werken niet altijd soepel. Dat geldt bijvoorbeeld voor Hybris, SuccessFactors en IoT.

Maar het geldt zeker niet alleen voor SAP. Ik zie het ook bij Oracle. Het lijkt erop dat ERP-leveranciers er niet zo mee bezig zijn hoe je verschillende systemen snel en makkelijk aan elkaar kunt koppelen.


Niet dat er helemaal niets gebeurt. Maar het is vooral aan de technische kant. Terwijl ik wil weten hoe de data eruitziet en hoe je die kunt uitwisselen. Wat voor data zit er bijvoorbeeld in SAP of Oracle en hoe kom je daarbij? Wat gebeurt er als je data verandert? Het is moeilijk om daar documentatie over te vinden. En die heb je juist nodig om snel koppelingen te kunnen maken.


Kortom, op het gebied van integratie is er nog veel te doen.


Ik denk niet dat ik de enige ben die hiermee zit. Ik zie dat anderen er ook tegenaan lopen. Ik krijg vanuit mijn eigen organisatie en de VNSG vragen waarom het zo moeilijk moet zijn. Waarom kunnen ERP-leveranciers niet een standaard aanbieden waarmee alle gebruikers wereldwijd kunnen werken?


Zolang dat soort dingen niet lukt, gaat er voor de klant veel tijd (en dus geld) zitten in integratie, het bouwen van interfaces. Met standaardkoppelingen kunnen we veel sneller bouwen. En als we datamodellen kunnen inzien, kunnen we misschien veel makkelijker pakketten koppelen. Bovendien zouden we dan door betere data-uitwisseling veel betere analyses en rapportages kunnen maken.


Ik ben benieuwd of ik tijdens Connect to Innovate hier iets over te horen krijg. Wordt er misschien al gewerkt aan oplossingen? Of zijn die er al en weten we dat nog niet? Heeft SAP hier een roadmap voor? Of zijn ze er nog helemaal niet mee bezig? Het zou fijn zijn als er wat meer duidelijkheid komt.


Het is echt een uitdaging voor ERP-leveranciers om standaardkoppelingen te leveren over de ERP-omgevingen heen. Daarvoor lijkt mij samenwerking heel belangrijk. We hebben elkaar nodig. Ik denk dat leveranciers ook hun licentiestructuur moeten aanpassen. Die kan belemmerend werken. De IT-wereld is veranderd, daar hoort een ander licentiemodel bij. Anders werk je vooruitgang tegen. En daar zit niemand op te wachten.


Dus zou ik zeggen: Let’s innovate on ERP-connections!