INTERVIEW | Hans de Labije
TEKST | Jon Hoofwijk
BAM Infra Nederland heeft eind 2017 als eerste in Nederland versie 16.10 van SAP S/4HANA geïmplementeerd. Een noodzakelijke stap voor de bouwonderneming om de informatievoorziening te verbeteren en businessinnovaties door te voeren, vindt informatiemanager Luc Boon van BAM Infra NL. De implementatie betekent ook dat er afscheid wordt genomen van verschillende werkwijzen en meerdere systemen, om ook in de toekomst concurrerend te blijven.
Koninklijke BAM Groep nv is een bouwconcern met tien werkmaatschappijen in vijf Europese thuismarkten en in specifieke markten wereldwijd. De werkmaatschappijen van BAM zijn actief in de business lines ‘Bouw en Vastgoed’ en ‘Infra’, alsmede in publiek-private samenwerking. Als gevolg van vele overnames en een reorganisatie op 1 januari 2015 waren vele delen van de automatisering versnipperd en verouderd.
Vijf ERP-systemen
Tot voor kort waren er binnen BAM Infra Nederland vijf ERP-systemen: een daarvan was het verouderde SAP R/3, de andere was Metacom, een veel gebruikt ERP-systeem in de bouw. Het gevolg daarvan was dat er vijf verschillende manieren van werken bestonden binnen BAM Infra Nederland en vijf verschillende informatievoorzieningen. Dat was niet alleen uiterst inefficiënt, maar met de verouderde systemen was het ook onmogelijk om te innoveren. BAM besloot om over te gaan op één nieuw ERP-systeem als nieuwe basis.
"De doorslaggevende keuze voor SAP S/4HANA was dat het een investering voor de toekomst is, er zijn heel veel innovaties mee mogelijk"
Eerste in Nederland
In augustus 2016 startte BAM Infra Nederland met een vooronderzoek naar dit nieuwe systeem. De keuze viel uiteindelijk op SAP S/4HANA versie 16.10. “Daarmee zijn we de eerste in Nederland met een greenfield-implementatie van deze versie,” vertelt Luc Boon trots. “Deze basis moet geschikt zijn om Building Information Modeling (BIM) 5D op aan te sluiten. Hiermee kun je modellen maken, die veel inzicht geven en waarmee je onder andere just-in-timeleveringen goed kunt plannen. BIM 5D maakt inzichtelijk wat de kosten per bouwdeel zijn en welk effect een wijziging heeft op de kosten. Het nieuwe systeem moest ook geschikt zijn voor IoT-oplossingen en datagedreven processen. Enerzijds om de ondersteunende activiteiten naar de bouw te verbeteren, anderzijds om BAM klaar te maken voor de nieuwe digitale wereld in de bouw. Zo zijn we gestart om uniforme bewakingsstructuren op te zetten, waarmee we vanaf ontwerp tot oplevering zelf het onderhoud kunnen bewaken, uiteraard geïntegreerd met SAP. Dit gaat een enorme efficiencyverbetering betekenen! De doorslaggevende keuze voor SAP S/4HANA was dus dat het een investering voor de toekomst is. Er zijn heel veel innovaties mee mogelijk. Zo is de integratie met platformen als Mendix gemakkelijker dan met SAP R/3. Verder is de userinterface heel gebruiksvriendelijk in deze versie van SAP. Wat ook meespeelde was dat SAP in onze industrie de standaard is.”
Digital Constructiond
“De overstap naar SAP S/4HANA is tevens een rationalisatieslag,” vat Luc samen. “We willen één bedrijf zijn met één manier van werken, zodat we geen vertaalslagen meer nodig hebben om elkaar te begrijpen. Daarmee leggen we een basis voor Digital Construction. Met de oude legacysystemen zou dat nooit gaan werken. De toekomst van de bouw is ‘Make it, before you make it’. Iedereen heeft het erover in de bouw, maar wij doen het ook. Tot voor kort moesten we in drie verschillende systemen kijken. Dat hield ook in dat we verschillende definities hadden. Een kostensoort, bijvoorbeeld, kan betrekking hebben op inkoop, maar ook op verkoop of onderhoud. Dat was niet praktisch, en moest dus anders. In het nieuwe systeem is alles veel eenduidiger gedefinieerd.”
Business change
Hoe verloopt de implementatie tot nu toe? Luc: “In twee jaar hebben we acht bedrijven omgezet naar het nieuwe systeem. We hebben er nog twee te gaan. Dat is redelijk snel.” Over de medewerking vanuit de business, vertelt hij: “We kregen veel medewerking vanuit Finance. Daar zijn we begonnen met het project. De verschillende bedrijfsonderdelen zijn zelf verantwoordelijk voor de businessimplementatie. Zij begrijpen echter heel goed dat als je wilt overleven in de bouw, dat je een stap als deze moet zetten. Er valt nog heel veel te verbeteren in de bouw. Volgens een recent artikel in The Economist is de arbeidsproductiviteit in alle sectoren sinds 2000 met twintig procent gestegen. In de bouw daarentegen is de productiviteit gelijk gebleven, of zelfs teruggelopen. Een verklaring lijkt te zijn dat er een uitgesproken projectcultuur is in onze sector. De bouwbedrijven die nu nog alleen lokaal werken, zullen moeten oppassen. IT is noodzakelijk voor efficiënte ondersteunende processen en klanten verwachten dat ook. Het is tegenwoordig bijvoorbeeld heel normaal dat je een trackrecord aan een klant overhandigt over wat je gebruikt en meelevert. Dat moet je systeem dan wel kunnen genereren.”
"Ik raad iedereen aan om heel lang te wachten met toe te geven dat je maatwerk nodig hebt"
Best practices
Welke tips heeft Luc voor andere bedrijven? “De conversie van de data was best lastig. Voordat je de data gaat inlezen in je nieuwe systeem, moet je deze natuurlijk opschonen. Daarvoor hebben we een extern bureau ingeschakeld. Verder raad ik iedereen aan om heel lang te wachten met toe te geven dat je maatwerk nodig hebt. Voor interfaces kom je daar niet onderuit: die zijn immers altijd maatwerk. Voor de implementatie hebben we de best practices van SAP en BAM gebruikt. Veel best practices van SAP hebben we tot standaard kunnen verheffen, en die hebben we zoveel mogelijk gebruikt. We hebben onze mensen de vraag voorgelegd of ze hiermee kunnen werken. Daar hebben we veel aandacht aan besteed. Er is heel veel ingericht in SAP voor de best practices, zodat we snel konden werken. Aan het eind van dit jaar verwachten we de implementatie helemaal voltooid te hebben. Dan beschikken we over een goede basis voor de toekomst !”
Luc Boon
5D Building Information Modeling (5D BIM)
5D BIM is een term die wordt gebruikt in de CAD- en constructie-industrie. Building Information Modeling verwijst naar de intelligente koppeling van individuele 3D CAD- componenten of assemblages met tijdlimieten voor planning (de vierde dimensie) en met kostengerelateerde informatie (de vijfde dimensie). Door 5D-modellen te creëren, kunnen de verschillende deelnemers (architecten, ontwerpers, aannemers en eigenaren) een bouwproject visualiseren, inclusief de voortgang van bouwactiviteiten en de bijbehorende kosten in de loop van de tijd. Zowel het beheer als de levering van projecten, van elke grootte of complexiteit, zijn met deze BIM-centrale projectmanagementtechniek te verbeteren.
Werken bij BAM
Werken bij de IT-unit van BAM betekent aan de slag gaan bij een dynamische, leuke organisatie. Alle bouwprojecten die je buiten zelf kunt aanschouwen, verlopen via de systemen waar jij aan werkt en/of mee gewerkt hebt.
Momenteel heeft BAM de volgende IT-vacatures:
- Consultants Internet of Things (IoT)
- Consultants SAP Commercial Project Management
- Consultants SAP SD/MM
Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Serge de Goeij (telefoon: 06 11 14 57 28) of stuur je sollicitatie vergezeld van cv naar serge.de.goeij@bam.com.
Koninklijke BAM Groep nv
Koninklijke BAM Groep nv is een bouwconcern met tien werkmaatschappijen in vijf Europese landen en in specifieke markten wereldwijd. BAM initieert, ontwikkelt, bouwt en onderhoudt projecten voor wonen, werken, transport en recreatie. De geschiedenis van Koninklijke BAM Groep nv gaat terug tot 12 mei 1869. De ontwikkeling van Koninklijke BAM Groep is mede tot stand gebracht door diverse (zowel kleinere als grote) overnames in de verscheidene sectoren waarin de onderneming actief is. Tot 1992 stond de naam voor Bataafsche Aanneming Maatschappij. Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van BAM op 12 mei 1994 heeft Hare Majesteit de Koningin de onderneming het recht verleend het predicaat ‘koninklijke’ te voeren. Het hoofdkantoor van BAM staat in Bunnik.
De werkmaatschappijen van BAM zijn actief in de sectoren:
- Bouw en Vastgoed
- Infra
- Publiek-private samenwerking
Koninklijke BAM Groep nv heeft een omzet van 6.604 miljoen euro. Er werken 19.720 medewerkers (2017).